Ambasadorov dnevnik

Utisci i razmišljanja britanskog ambasadora u BiH, Matthew Rycrofta

20.05.2008.

Ka boljoj zaštiti okoliša

Prošle sedmice je osoblje komercijalnog odjela naše ambasade (UK Trade and Investment) održalo sastanak sa pomoćnim istraživačem Dr Indraneel Sircar-om, članom ECoBHAS tima sa Queen Mary Univerziteta iz Londona (ECoBHAS stoji za “EU Compliance in BiH and Serbia”). Queen Mary Univerzitet pokrenuo je trogodišnje istraživanje na temu usklađenosti zakona i okolišnih standarda BiH i Srbije, kao budućih članica Evropske unije, sa zakonima EU.

Jako mi je drago da jedan od prestižnih univerziteta iz Velike Britanije posvećuje toliku pažnju tranzicijskom procesu BiH. Tim koji vrši ovo istraživanje sastavljen je od eminentnih stručnjaka sa Queen Mary Univerziteta poput profesorice Janet Dine (Direktorice Centra za trgovinsko-pravne studije) i Dr Adam Fagan-a (Viši predavač na Odsjeku za političke studije).

Na sastanku su razgovarali o zakonima o zaštiti okoline, procesima izrade studije utjecaja na okolinu, kao i dobijanja okolišne dozvole u privrednim projektima.

ECoBHAS - projekat usklađenosti BiH i Srbije sa EU, neće se baviti samo istraživanjem usklađenosti okolišnih zakona nego i provjerom da li fondovi EU za pitanja zaštite okoliša (IPA i CARDS) imaju stvarnog utjecaja na razvoj kapaciteta i lokalnu samoupravu.

Istraživači ECoBHAS-a će se koristiti raznim metodama istraživanja uključujući i pravne analize, razgovore, ankete i analize sadržaja. Primarni podaci biće prikupljeni u četiri analize o stanju u BiH. Više o ovome mozete naći na adresi www.ecobhas.qmul.ac.uk

Ambasadorov dnevnik

Linkovi koje preporučujem


BROJAČ POSJETA
85769

Powered by Blogger.ba