Ambasadorov dnevnik

Utisci i razmišljanja britanskog ambasadora u BiH, Matthew Rycrofta

23.05.2008.

Odata počast britanskim vojnicima koji su izgubili živote u BiH

Juče sam prisustvovao komemoraciji pripadnicima britanskih oružanih snaga koji su izgubili živote tokom službe u Bosni i Hercegovini. Komemoracija je održana u Memorijalnom centru britanskih oružanih snaga u Staffordshire-u u Velikoj Britaniji. Tom prilikom takođe smo obilježili i povlačenje posljednje jedinice britanske vojske iz BiH 2007. godine.

Komemoraciji je prisustvovao i ministar odbrane BiH, Selmo Cikotić, te ambasadorica BiH u Velikoj Britaniji, Tanja Milašinović. Bio je tu i naš vojni ataše u BiH, pukovnik Roger Batho (Rodžer Bato).

Imena više od 50 pripadnika britanskih oružanih snaga koji su izgubili živote tokom 15 godina britanskog vojnog prisustva u BiH ispisana su u ovom Memorijalnom centru oružanih snaga. Ovaj Memorijalni centar, koji je otvoren za javnost od oktobra 2007, čuva uspomenu na sve one koji su poginuli na dužnosti u ratnim zonama, vojnim vježbama, antiterorističkim akcijama ili mirovnim misijama.

„Pripadnici i pripadnice britanske vojske, imate izraze naše najdublje zahvalnosti i poštovanja za vašu podršku, posvećenost i prijateljstvo. Ostajemo vječni dužnici onima koji su izgubili živote, za njihovu hrabrost i žrtvu, i nosićemo ih u svojim mislima i pominjati u molitvama“, rekao je tom prilikom ministar Cikotić u svom govoru.

Ovdje možete vidjeti neke od fotografija sa komemoracije:

Ministar Cikotić i ja tokom komemoracije
Ministar Cikotić i ja tokom komemoracije


Memorijalni centar u Staffordshire-u
Memorijalni centar u Staffordshire-u


Ambasadorov dnevnik

Linkovi koje preporučujem


BROJAČ POSJETA
85769

Powered by Blogger.ba