Ambasadorov dnevnik

Utisci i razmišljanja britanskog ambasadora u BiH, Matthew Rycrofta

02.06.2008.

Vježba u ambasadi

U četvrtak smo u ambasadi organizovali interesantnu vježbu. Zvala se „Operacija monarh“ i cilj je bio provjeriti koliko smo kao tim sposobni pružiti konzularnu pomoć britanskim državljanima u BiH u slučaju neke veće nesreće.

Naš vicekonzul je smislio hipotetički scenario, i kako bi sve izgledalo što realnije nikome nije otkrio nijedan detalj tog scenarija sve do početka vježbe.

Njegov scenario bio je hipotetički sudar dva aviona na sarajevskom aerodromu, na tlu, pri čemu su u jednom bili britanski državljani. Da bi vježbu učinio što težom i izazovnijom vicekonzul je zamislio i to da se nesreća dogodila u nedelju, kada je ambasada zatvorena a osoblje kod kuće ili na izletu.

Svo osoblje ambasade, i lokalni uposlenici i britanski državljani, bili su uključeni u ovu vježbu. Čim je vježba počela ubrzo je ustanovljen komandni centar u ambasadi, kojim je rukovodila zamjenica ambasadora, i koja je dodjeljivala dužnosti osoblju. Vicekonzul je svo vrijeme održavao telefonski kontakt sa mnom, dežurnim konzularnim službenikom koji je bh. državljanin, i ostalim kolegama iz ambasade. Uistinu, sve je izgledalo tako realistično!

Vicekonzul se trudio da ovi telefonski pozivi i informacije što bolje testiraju naše reakcije u slučaju neke velike nezgode. Moram priznati da je naš plan za djelovanje u ovako urgentnim situacijama izdržao. Naravno, naučili smo i neke korisne lekcije kako taj plan  poboljšati i učinićemo da u slučaju neke nezgode, za koju se nadam da se u stvarnosti nikad neće dogoditi, budemo još spremniji.

Ambasadorov dnevnik

Linkovi koje preporučujem


BROJAČ POSJETA
85769

Powered by Blogger.ba