Ambasadorov dnevnik

Utisci i razmišljanja britanskog ambasadora u BiH, Matthew Rycrofta

16.06.2008.

Čestitam potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU

Drago mi je da je BiH danas potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Ipak, to
je tek početak, ne završetak puta. Kao što je u svom intervjuu za Dnevni Avaz rekao britanski ministar vanjskih poslova David Miliband, "BiH lideri trebaju se fokusirati na implementiranje reformi. BiH sada mora u potpunosti implementirati sve reforme neophodne da se
promoviraju interesi svih njenih građana - bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru ili ubjeđenja - kako bi se omogućila bliža integracija sa EU i NATO".
Ovo je od posebnog značaja za mlade, koji su pretpostavljam većinom na ovom blogu, jer približavanjem vaše zemlje EU otvara vam se sve više novih mogućnosti za školovanje, putovanja, i stručna usavršavanja.
I evropski zvaničnici pozvali su vlasti u BiH da provedu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što prije, kako bi BiH mogla aplicirati za status zemlje kandidata za članstvo u EU onda kada bude spremna. Znači, dosta posla je pred svima u BiH.
Međutim, kao što sam rekao i u svojoj izjavi za novinsku agenciju FENA, ovo današnje
potpisivanje pokazuje da teškim radom, u duhu kompromisa, i uz viziju bolje
budućnosti politički lideri ove zemlje mogu učiniti ono što je potrebno da svoju zemlju
približe članstvu u EU. Ja se nadam da će se oni odmah usmjeriti na implementaciju Sporazuma, kao neophodnog uslova prije nego zemlja može nastaviti svoj dalji napredak. Čestitam!

Ambasadorov dnevnik

Linkovi koje preporučujem


BROJAČ POSJETA
85769

Powered by Blogger.ba