Ambasadorov dnevnik

Utisci i razmišljanja britanskog ambasadora u BiH, Matthew Rycrofta

24.06.2008.

U posjeti Goraždu...

Juče sam boravio u Goraždu, gdje sam se susreo sa lokalnim zvaničnicima, i razgovarao o životu i politici u tamošnjem kantonu. Takođe sam iskoristio tu priliku da se pozdravim i zahvalim na dosadašnjoj saradnji, s obzirom da uskoro napuštam BiH.

Takođe sam prisustvovao jednom zanimljivom forumu koji je u  Domu mladih organizirao ured NATO-a u BiH. Taj forum je bio posljednji u seriji takvih događaja koji su organizirani u raznim gradovima u BIH (pored Goražda i u Livnu, Travniku, Bihaću, Prijedoru, Bijeljini, Brčkom i Trebinju) sa ciljem da se objasni i promovira šta sve  predstavlja članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. Naime, članstvo u NATO-u ne podrazumijeva samo vojna pitanja, već može biti i značajan poticaj za poslovna ulaganja, jer ulagači znaju da zemlja koja je u NATO-u ima garantiranu stabilnost, i partnerstvo sa ostalim zemljama članicama. Cilj foruma je takođe i da omogući dijalog o aspektima NATO članstva između predstavnika Saveza i lokalnih lidera iz oblasti biznisa i obrazovanja, te nevladinih organizacija, omladinskih i studentskih grupa, i političkih i općinskih predstavnika.

Inače, za one od vas koji možda ne znaju, ili nisu sigurni, NATO je savez 26 zemalja iz sjeverne Amerike i Evrope, i u skladu sa sporazumom osnovna uloga NATO-a je da čuva slobodu i sigurnost svojih zemalja članica političkim i vojnim sredstvima. Na taj način NATO čuva zajedničke vrijednosti saveznika, a to su demokratija, individualne slobode, vladavina zakona i miroljubivo rješavanje sporova. Očito je da promoviranjem i čuvanjem ovih vrijednosti NATO ima mnogo širi uticaj od običnog vojnog saveza, i da članstvo u NATO-u sa sobom nosi raznovrsne dobiti za građane.

Reforma odbrane u BiH je jedan od rijetkih primjera uspješno provedene reforme, i BiH, koja je već članica Partnerstva za mir, stabilno napreduje ka članstvu u NATO-u. Iskreno se nadam da će nam se BiH jednog dana pridružiti, i kao članica NATO, ali i kao članica EU.

Ambasadorov dnevnik

Linkovi koje preporučujem


BROJAČ POSJETA
85769

Powered by Blogger.ba