Ambasadorov dnevnik

Utisci i razmišljanja britanskog ambasadora u BiH, Matthew Rycrofta

27.06.2008.

Dan veterana...

Danas je Dan veterana britanske vojske, i tim povodom sam zajedno sa pukovnikom Rogerom Batho, vojnim atašeom Velike Britanije u BiH, u svojoj Rezidenciji organizovao prijem za britansku zajednicu i britanske veterane koji žive u BiH, te predstavnike Oružanih snaga BiH, i diplomatski kor.

Ovaj dan nije poput Dana sjećanja, koji je komemoracija za poginule vojnike. Današnji dan, koji se obilježava širom Britanije, iskazivanje je počasti svima onima koji su služili u britanskoj vojsci, ali takođe i prilika da upoznamo javnost sa pitanjima koja se tiču veterana. Premijer Gordon Brown jučer je organizovao prijem povodom Dana veterana i tom prilikom je rekao:

"Kao premijeru, naši vojnici u Iraku i Afganistanu uvijek su mi u mislima. Uvijek sam svjestan da oni svaki dan rizikuju svoje živote kako bi u opasnim okolnostima služili svojoj zemlji, daleko od svojih domova i od svojih voljenih. Nažalost izgubili smo jedanaest ljudi u Afganistanu u protekle dvije sedmice i hrabrost i posvećenost naših vojnika su u mislima svih nas širom zemlje. Tokom proteklih par dana svi mi smo zastali i zamislili se o velikoj ličnoj hrabrosti naših oružanih snaga: o njihovoj disciplini i osjećaju dužnosti, njihovoj lojalnosti prema drugovima, i njihovoj odlučnosti da zaštite nevine. To su najbolji od onih britanskih kvaliteta koje smo tokom godina počeli povezivati sa našim oružanim snagama. Na Dan veterana mi kao nacija obilježavamo službu i žrtvu svih naših veterana, iz svih decenija, i odajemo počast njihovoj službi i doprinosu društvu. Širom Britanije, čime god da se bavimo u životu, trebali bi zastati kako bi ih se sjetili - starih i mladih, muškaraca i žena, svih koji su bili spremni da ustanu za Britaniju i naše ideale i vrijednosti širom svijeta. Obećajmo da kao nacija nikada nećemo zaboraviti ono što su oni učinili".

Britanski veterani, vojni ataše Roger Batho i ja u mojoj Rezidenciji, tokom prijema...
Britanski veterani, vojni ataše Roger Batho i ja u mojoj Rezidenciji, tokom prijema...


Ambasadorov dnevnik

Linkovi koje preporučujem


BROJAČ POSJETA
85769

Powered by Blogger.ba