Ambasadorov dnevnik

Utisci i razmišljanja britanskog ambasadora u BiH, Matthew Rycrofta

03.07.2008.

Oproštajna posjeta Mostaru

Jučer sam bio u oproštajnoj posjeti Mostaru. Bilo je to moje posljednje putovanje u taj grad u funkciji britanskog amabasadora.

Tom posjetom sam u stvari zatvorio krug svog boravka u BiH: tamo je započelo moje stvarno upoznavanje ove predivne zemlje - tamo sam učio vaš jezik boraveći kod jedne sjajne mostarske porodice u february 2005. godine i već na samom početku uvidio da treba što više vremena provesti izvan glavnog grada, pričajući sa običnim ljudima, kako bi se dobila stvarna slika o državi u kojoj boraviš. I bilo je logično da se moje bosanskohercegovačko putovanje ovdje i završi.

Kako nikada nisam volio te čisto kurtoazne sastanke i posjete, i ovaj sam put koristio vrijeme da se pozabavim važnim pitanjima tokom sastanaka koje sam imao sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i njegovim kolegom iz Gradskog vijeća Muratom Ćorićem, premijerom HNK Srećkom Borasom, te predstavnicima političkih stranaka sa sjedištem u Mostaru - Draganom Čovićem i Martinom Ragužom. Imao sam radni ručak sa, sada već prijateljima, zvaničnicima Mostarske gimnazije: Ankicom Ćorić, direktoricom Mostarske gimnazije, njenim zamjenikom Bakirom Krpom, te Polom Reganom, direktorom UWC-IBO Initiative (Inicijativa koledža ujedinjenog svijeta i organizacija za međunarodnu maturu u BiH) i nisam mogao da im se ne zahvalim na sjajnom poslu koju su obavili u prethodnom periodu, njihovom zajedničkom predanom radu na polju obrazovanja, njihovoj borbi za boljitak i grada i njihovih učenika, kroz cijeli niz malih koraka koji su tražili veliku ljubav, snagu i predanost.

Onda sam dao intervju za RTV Mostar i na kraju uživao u teniskom meču sa Martinom Ragužom, članom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na sjajnoj podlozi Teniskog kluba Mostar - na 36 stepeni. Iako je Martin mnogo bolji igrač od mene, kao pravi diplomata je učinio sve da se ovaj meč okonča neriješenim rezultatom.

Nakon razgovora sa njim i njegovom teniskom porodicom, vozili smo se prema Sarajevu ispraćeni teškom kišom...do skorog vidjenja i hvala za sve moji dragi prijatelji!

Ambasadorov dnevnik

Linkovi koje preporučujem


BROJAČ POSJETA
85769

Powered by Blogger.ba