Ambasadorov dnevnik

Utisci i razmišljanja britanskog ambasadora u BiH, Matthew Rycrofta

10.07.2008.

Objavljena imena dobitnika Chevening stipendije

Jučer je moja zamjenica, Victoria Harrison, objavila na prijemu u Britanskom savjetu (British Council) imena pet dobitnika Chevening stipendija za 2008/2009 godinu.

Chevening je shema stipendiranja studenata za pohađanje postdiplomskog studija u Velikoj Britaniji. Svake godine se u 150 zemalja dodijeli preko 2,300 novih Chevening stipendija. Finansira ih Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije, a provodi British Council. Osnovni cilj Chevening sheme jeste školovanje stručnjaka koji će po završetku studija doprinijeti društveno-ekonomskom razvoju svojih zemalja.

Ove godine su ovu prestižnu stupendiju dobili Dino Lendo (za magistarski studij Etologija i dobrobit životinja, Univerzitet u Edinburgu), Irina Kolak (za magistarski studij Međunarodna politika i ekonomija, Univerzitet u Edinburgu), Jelena Miloš (za magistarski studij  Ekološka politika i uprava,  Londonska škola ekonomije), Damir Petrović (za magistarski studij Okolišno pravo, Univerzitet u Notingemu) i Vanja Hamzić (za magistarski studij Međunarodna ljudska prava: savremene religije i odnosi spolova, Univerzitet u Notingemu).

Stipendije su namijenjene za magistarski studij u trajanju od jedne godine, i pokrivaju sve troškove postdiplomskog studija, uključujući životne troškove, i troškove putovanja u Veliku Britaniju i natrag.

Za pet kandidata iz BiH koji su dobili stipendiju za ovu akademsku godinu, Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije osiguralo je sredstva u iznosu od oko 250,000 KM.

Detalj sa press konferencije u Britanskom savjetu...
Detalj sa press konferencije u Britanskom savjetu...


Ambasadorov dnevnik

Linkovi koje preporučujem


BROJAČ POSJETA
85769

Powered by Blogger.ba