beats by dre cheap

O internet kriminalu

Sa zanimanjem sam pročitao u današnjim novinama da je grupa hakera u BiH napala tri web stranice, uključujući i ovu, blogger.ba

To me podsjetilo na jedan projekat koji je britanska Vlada nedavno provela u BiH zajedno sa Ministarstvom sigurnosti BiH, a to je bio seminar o suzbijanju internet kriminala (cyber crime).

Seminar je organiziran za više od 20 službenika državnog i entitetskih ministarstava pravde, ministarstava unutarnjih poslova, SIPA-e, Državne granične službe, te ureda tužilaca, kako bi se povećao operativni kapacitet ovih službi za suzbijanje internet kriminala.

Svrha seminara bila je da se učesnici upoznaju sa Konvencijom Vijeća Evrope o internet kriminalu, i steknu dodatna znanja o istražnim mjerama po uzoru na model Velike Britanije, kada je u pitanju internet kriminal. Glavni predavač na seminaru bio je Justin Millar, šef tima za kompjuterski kriminal pri britanskom Uredu unutarnjih poslova (Home Office).

I Velika Britanija i Evropa u cjelini doživjele su ekspanziju upotrebe interneta tokom protekle decenije, posebno sa uvođenjem brzih internet konekcija, i sada mnogi Evropljani koriste internet za svoje bankovne transakcije, kupovinu i komunikaciju. BiH se nalazi na početku ove internet revolucije i sigurno će sa ovim dobitima upotrebe interneta doći i sigurnosne prijetnje, kako za firme tako i za pojedince. Ovi hakerski napadi su primjer toga, iako se takvi napadi, naravno, dešavaju i drugdje u svijetu, i u informatički mnogo razvijenijim zemljama od BiH. Odgovor na ove prijetnje treba doći ne samo od Vlade i policije već i u partnerstvu sa firmama koje pružaju internet usluge ili posluju putem interneta. Meni je izuzetno drago da su stručnjaci iz moje zemlje imali priliku da ovdje podijele iskustva iz Velike Britanije sa svojim bosanskohercegovačkim kolegama.

Ambasadorov dnevnik
http://matthewrycroft.blogger.ba
11/03/2008 16:35