Bosna i Hercegovina 21. stoljeća

Jos malo i biće tri godine kako živim u Bosni i Hercegovini, i radim kao britanski ambasador… Družim se sa Bosancima i Hercegovcima iz svih sfera života, jednako kao i sa svojim kolegama diplomatama iz drugih zemalja… i naravno, često putujem kući, u Veliku Britaniju, i tamo sa kolegama iz Foreign Officea razgovaram o Bosni i Hercegovini, ovdašnjim problemima, krizama, ali i ljepotama, i divnom vremenu koje moja supruga Ali i ja provodimo uživajući u planinama i drugim prirodnim ljepotama našeg privremenog bosanskohercegovačkog zavičaja…
Kada posmatram ožiljke rata, neke spaljene i srušene kuće uz put, ili razgovaram sa političarima ili običnim ljudima, često se pitam kakva će biti, i kakva bi trebala biti Bosna i Hercegovina 21. stoljeća? Kraj 20. stoljeća je ovoj zemlji donio užasna razaranja. Međutim, i svijet se mijenja, Evropa se proširuje i konsoliduje, Bosna i Hercegovina mora naći svoje mjesto u tom novom, stalno fluktuirajućem svijetu…
I zaista mislim da je najlogičniji, i jedini mogući put za BiH što brža i potpunija implementacija reformi neophodnih za članstvo u Evropskoj Uniji. BiH nema drugog puta. Možda neke stabilne i bogate zemlje koje nisu pretrpjele ratna razaranja poput BiH mogu sebi priuštiti luksuz da iz ovih ili onih razloga ostanu izvan Unije… BiH nema taj luksuz izbora. Jedini put za trajnu stabilnost, ekonomski prosperitet i izvjesnu budućnost za BiH jeste pridruženje Evropskoj Uniji… zaista se iskreno nadam da će lokalni političari to vidjeti na taj način, i učiniti sve što mogu da svoju zemlju uvedu u tu novu Evropu, i time u 21. stoljeće… građani BiH to zaslužuju, i na svakom koraku se iznova uvjerim da se radi o finim, dobrim i sposobnim ljudima, kojima samo treba pružiti šansu da svoje talente pokažu i iskoriste.
Ovaj blog biće mjesto gdje ću iznositi neka svoja zapažanja, utiske i promišljanja o Bosni i Hercegovini, Evropi i globalnoj budućnosti općenito… svijet nikada nije bio više povezan nego što je sada, i sva dešavanja na planetu su bar do određenog stepena međusobno u vezi. Bosna i Hercegovina nije izolovano ostrvo u okeanu, već punopravni sudionik svjetskih, a posebno evropskih zbivanja.

149 komentara

  1. Samo bez praznih fraza i doro nam poznate retorike…

    Za pocetak obrodoslica, naravno.

    Nadam se da ce se blogom, kako blogom, tako i odgovorima na pitanja i komentare gradjana, zaista baviti Njegova Exelencija, a ne tim nadobudnih bosanskih radnika engleske ambasade, zaduzenih.. itd. itd… kako to vec biva…

    Puno srece!

  2. I think it would be much more appropriate if you wrote your own blogs in English, and not have them translated to Bosnian by your local staff in the embassy. Anyone who blogs in Bosnia speaks English anyways, and it would also look a lot more credible, so people dont imagine your translator to write them for you every morning.

    Anyways I have to say that this is a great idea, and I hope it takes off and sustains itself accordingly. Also, I hope the blog gives you an opportunity to actaully hear what the young people in Bosnia have to say about the currect situation in this country, their visions of the future..I dont want to sound biased, but I am somewhat sceptical of the general impression of Bosnia in your surrounding 😉

    Good luck and best wishes for a successful blog both to you and to everyone else who constructively participates in it!

  3. velkom jor ekselenci
    samo se nadam sto rekose moje kolege blogeri da ovdje nece biti politickih govora (citaj suplje) nego sto bi se reklo real life i vasa privatna misljenja u vezi nase svakodnevnice a ne misljenja vase vlade znaci moze se o politici ali otvoreno (sto je gotovo nemoguce)i samo se jos nadam neko je vec spomenuo da fkakat vi pisete blog a ne vasa sluzba za odnose sa javanscu (MI5 i 6 i razni psiholizi i psihijatri)i sta rec all the best

  4. Dobri komentari sve. A ko je sad ovaj lik? Sto je otvorio ovaj blog? Il ko je taj njegov savjetnik (savjetnik savjetnika) koji ovo pise? Pa sta ce sad hudi cojk (ako je on to vec) citat ove nase nebuloze? A mi njegove? Nista to meni ne ide u glavu. Cuj, Velika Britanija. A ona pjesma od pusenja? probuseni dolar? Ma sta ce on sad ovdje napisat, bas me zanima. A i ne zanima me, jer sto god napiso, nece imat nikakvog smisla. On je tu do ljeta i ode u VB. Bas ga zaboli sta ce bit za Bosnom. Ako ne boli ove nase, dje ce njega, hajde Tita ti. Kome je do suplje price? Meni je dovoljan jedan dnevnik mjesecno, samo jedan dnevnik da vidim koja smo mi parodija parodije od drzave. Mi smo jedan ogromni vic. Katastrofa. I to neprirodna. nego ljudska. Mi smo crni humor.Sta da jos napisem lose o ovoj zemlji? Hm, vratit cu se kasnije. A svidja mi se ovaj soe komentar.

  5. znate, mi se ovdje vrlo brzo sjaranimo …
    i tako …
    pa nesto kontam, vila u Engleskoj zjapi prazna, grehota je, a meni iz Amsterdama zacas ‘preletit’ do tamo …

    zauzvrat, naravno, u ispom periodu mozete koristiti moju kucu za odmor u Zabicima kod Poljica

    moze ?

  6. Dear Mathew Blogger,
    Svi mi ovdje dijelimo dva istovjetna cilja.
    Prvi je da nafatamo što više čitalaca.
    Bez obzira na kasni početak, ti imaš jedinstvenu priliku da brzo dostigneš, a zlu ne trebalo i prestigneš mnoge od nas, starijih bloggera.
    U tu svrhu ti predlažem da raspišeš, kakav konkus, natječaj ili što god slično, gdje bi se nagrađivali posjetioci tvog bloga. Mogao bi birati gosta sa najviše komentara, gosta sa najpametnijim komentarom, sa najglupljim komentarom, najdužim, najkraćim… ideja je pregršt. Ali baš zbog tog izobilja mogućnosti, nek’ nagrada bude samo jedna: pasoš UK GB&NI, sa onom prekrasnom krunom po sredini.
    Slobodan sam tvrditi, a ne govorim samo u svoje ime, da bi tim potezom, bar neke Bosance i Hercegovce, za sva vremena približio Evropskoj Uniji, što je onaj drugi zajednički cilj koji u svom nastupnom postu zagovaraš.
    Neka Blog čuva Kraljicu!

  7. hehehe.. corto namah konstruktivno.

    LM, dobar je ovo fazon, ko god da se sjetio (metju glavom i bradom ili neki zajebant – koga je briga).

    jedna stvar je fascinantna: ako je metju za tri godine ‘vako dobro naucio pisati na bosanskom, dokaz'o je da je dovoljno pametan da vlada ovom zemljom. 😀

    sve u svemu, velkam tu d bjudiful ajlend of bAsnia.

  8. Dobro nam dosli ambasadore!! Nadam se da ce Vasi bloggovi biti iskreni.Nama Bosancima je u svakom slucaju drago sto se jedan europljanin odlucio ‘pomijesati’ s ‘obicnim svijetom’. Eeee moj Metju…sta ti napravise cevapi i voda s Basčarsije :)Hajd neka vala bas!!! Eh, jos ti samo moramo kakvo bosansko ime dati, pa da nam bude lakse komunicirati 🙂

  9. If this really is a way to voice some of the concerns we have, I have to bring up the issue of Serbia's possible ‘easy’ way into the EU. I hope that after having spend so much time here, and being thoroughly acquainted with the situation in the Balkans, you would know and convey to the Ministry of the Foreign Affairs back in the UK, as well as to the British Commissioner in the Brussels that Serbian quick accession would be understood as award to the predator, and it would result in the protest throughout the region, perhaps even wider. Not to mention the disgust it would create in the people here..and actaully all the people who have basic facts right regarding the war that happened here.

  10. zivensi wtf?
    You surprised me with your questions and claims they are sent to the right person but I think you shouldn’t take this so seriously because I doubt that ambassador is relay writing this
    And I thing most of the bloggers are shearing my opinion

  11. valterperic: if there is any chance hes reading this, its going to be in the first days. and its because there is no tradition of civil society in bosnia that the majority thinks that this is a total joke.

    and i am taking the serbian possible accession issue seriously simply because its a serious thing+i think its kind of sad that no one else even bothers to say a line on it.

  12. I will leave the comments on this bolg to speak for themselves (thats how serious bosnian civil society is and I'm part of it)

    we all are thaking serbian “issue” seriously as you said the predator will be awarded for genocide (we can talk here aboutconspiracy theory against muslims)and we all know that at the end of the day thay will be awarded but what can you and me do or what can ambasador do

  13. Mislim da neću pametovati protiv Matthewa sad kad je s nama… Da hoće bar Dodik, Čović i Silajdžić da nam se pridruže… Pa ne bi ni Lajčaku bilo mane da se okani mrkvi i batina i prihvati tipkovnice ili bar olovke.

  14. i think there is no need to talk about any grand theories of international relations or similar, but it is exactly this kind of attitude ‘oh-no-one-can-do-anything-about-it’ that makes life easier for some people to do whatever they want to do.

    i think this should be all about lobbying – “to try to influence the actions of public officials.”

    dont underestimate the power of individual opinion 😉

  15. Matthew, welcome to world of bloging…Anyway, i thought that you could join us at game of rugby in Sarajevo…we need a second row, and you certenly look like Martin Johnson, ex Eng captain…

    Neverthless, good luck with your blog

    Rugby Club “Sarajevo”

  16. Kao neko koga sam vidjao na dosta mjesta u neformalnoj odjeći i neko kome nije mrsko voziti biciklo i udisati ovaj naš smog ili planinariti po olimpijskim ljepoticama sa rancem na ledjima, čini mi se da ste sasvim normalan mlad i uspješan čovjek pa welcome.
    P.S. I vjerujte… ima se ovdje naći puno pametne omladine za vrbovati…..

  17. Givenchy, if I got it right, our Mathew is Her Majesty’s Ambassador to Bosnia and Herzegovina, not to Serbia. You should consider directing your brilliant initiative to HM Stephen John Wordsworth, Belgrade.
    P.S. I humbly apologize and plead your forgiveness for my totally unacceptable American English.

  18. malo mi je smijesno da britanci reklamiraju BiH, EU kao univerzalno rjesenje za sve, a sami su protiv. zasto nemate euro, niste u sengenu i malcice demonstrativno neode PM da potpise de facto Ustav EU neki dan u lisabonu. Hvala vama na raznim DFID projektima i slicnom, ali manje suplje 🙂

  19. Hello Sir!
    Nice idea, but I don't know is it good for you. If you think that Bosnia don't have smart people who will give you hard time with this blog (in constructive comments of course) than you are wrong. I will put this blog in my favourites, so I will visit from time to time this blog and give you hard times with constructive comments.

    Also I will give you one idea for your blog, so I think that all of us here will like to see your point of view about what else but war in former Yugoslavia and Dayton peace agreement. My opinion about DPA is very negative, i think it is discussting that ona nation like Bosniaks (43% of all population in Bosnia) gets (forced by western powers) only 20% of Bosnia.

    Will you explaine us from current British government point of view or your point of view (like blogger), actions of the John Mayor government in time of the Serbian agression on Bosnia and Croatia?

    To found out what I meant with this, I will give you link on one youtube clip. There is five short video clip of one British documentary, and in my honest opinion, it described 100% corect what were happiend here in time of the Milosevic?

    Two hours from London!
    Documentary from 1995 about the outbreak of the war in former Yugoslavia by director and writer Jill Craigie.

    I think you should watch this, it is very interesting, and like Bosnian and Bosniak, I am able to tell you it is almost 100%¨true.

    Croatia – Two hours from London
    http://www.youtube.com/watch?v=DsvqkMABbjo&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=I2Ia-JdbymI&feature=related

    Bosnia – Two hours from London
    http://www.youtube.com/watch?v=a51shUkqRcU&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=r1oxPu4O5VE&feature=related

    Part Five, the most interesting
    http://www.youtube.com/watch?v=eGZPxEgFJXw&feature=related

    Regards from Sarkoland

    P.S. If you see mister Haris Silajdzic, please send to him my regards and tell him that he is too soft with Mister Dodik and Republic of Srpska, and that I will not vote for him next time, if he continue like this.

  20. Individual opinion in developed democratic societies is very powerful but in Bosnia you can forget about it.
    Even if I went to burn myself in front of government nobody would give a damn.
    Individual opinion in Bosnia will be powerful in couple of decades.

  21. CortoM I am sure your apology will be accepted;)

    And I am sure the two ambassadors are in a very close daily corespondence, considering the politics of the two countries, along with their EU accession plans, are very intertwined, so I don't think, considering the consequences it would produce in Bosnia, that it is irrelevant to voice my concern here.

  22. Junak – ma ja upravo kontam da ga pitam da mi nabavi koju flasu Pimm's-a iz PX-a ako budem to kakav dernek pravio 😉

    a tek o programima u juznom sudan. joooooooooooooooj, ili mozda licno misljenje o knjizi “Revolt on tigris”

  23. Kako vidim po kolicini komentara, Bosanci jedva cekaju da politicari kreiraju blogove. Medjutim cini mi se da oni to mozda zele, medjutim ne smiju. Ha, zamisljam Silajdzica, Tihica i Lagumdziju kako se znoje ovdje pokusavajuci objasniti silne korupcije, nesposobnost ili recimo Lagumdziju kako nam objasnjava zasto je potpisao ugovor o slobodnoj trgovini sa Srbijom, kad se on odvija samo u jednom smjeru i tako kosta BiH potezom pera, vise od 500 miliona EUR stete od 2002 do danas.

    Oni bi pravili blogove, ali da biraju komentare i da postoji teska cenzura.

    A za Dodika, on garant ne zna ni sta je kompjuter.

  24. Poštovani gospodine Rycroft,
    svaka čast na ovom potezu. Ovo nek bude prilika i BH političarima da se približe narodu, jer su udaljeni milijardama svjetlosnih godina od nas običnih ljudi.
    Nadam se da ćemo preko ovog bloga uspjeti razamjeniti mišljenje o našoj državi i o njenom budućem uređenju.

    Svako Vam dobro.
    Živjeli!

  25. POzzz…Tesko nas je ubijediti da ovo pise ambasador,ali u svakom slucaju i ako je to istina,ovaj blog nece promijeniti svijet,ali je svakako osvjezenje.Mi u BiH i nemam bas puno dobrog iskustva sa Britanijom,nije nam nikada bila nesto bas naklonjena,al’ eto…Imamo i bolje prijatelje u svijetu.U svakom slucaju,Britanija treba da bude prisutna u BiH,pa barem putem ambasade,a da ih je bas briga hocemo li u EU,i nije bas,haha…pozzz ambasadoru(valjda ovo on pise)..sve najbolje…

  26. kao sto i mnogi rekose, nadamo se da Vasa ekselencija stvarno stoji iza ovog bloga,a ne neko drugi.Ako je tako, onda cijenimo vas trud da putem ovog medija saznate reakcije i misljeja obicnog stanovnistva.Welcome to our blogger community!

  27. gledajući domaće političare kako sami sa sobom pričaju u domaćim elektronskim medijima, gdje plaćenički i poslušnički mediji favorizuju politike i instrumente političke simultanke u medijima, bez mogućnosti dijaloga, novinarskog, i sociološkog istraživanja,

    uz blog ahmedinedzada koji je vjerovatno sam sa sobom u dijalogu,

    teško je naći medij koji objektivno informira i ima direktnu komunikaciju s gradjanima,

    s obzirom na otežavajuću činjenicu da je demokratija pravo slobode izbora,

    BIH jeste opterećena pravom slobode izbora većine, ali u negativnom kontekstu,

    nepostojanju demokratskih načela certificiranja i procedura vlasti,

    tako da će vam i komunikacije davati lažne slike vrijednosti društva,

    loši upravljački sistemi treba da budu potpomognuti izvana, da se stabilizuju i da stanja koja su nenormalna a koja funkcionišu kao normalna se isprave,

    i da se naprave dobri upravljački sitemi sa pravom slikom vrijendosti, a ne iskrivljenim slikama,

    tako da odgovornost za stanje u BIH leži i u činjenici da sistem koji je išao od tačke A do tačke B jeste morao biti upravljan iz vana onog momenta kada je upao u haotično stanje,

  28. helouuu mada fakas jedni
    sta mu pisete welcome
    zar ne znate citat
    pise da ovde zivi 3 godine
    xD
    anyway
    ovo je rekord majke mi
    dva posta, 3000 posjeta
    cika ambasadoru, treba li ti cistacica bar???
    hocu kupit martinke, pa mi treba para…
    osjecajte se ugodno ovde na blogger.ba
    …peace…

  29. Dear Mr. Ambassador,

    it is really refreshing to see someone in your position reaching out and directly speaking to the citizens of the country you are an ambassador to. Until today in my eyes you were no different then many other members of the CD. By writing this blog you stepped out of this anonymity.

    Thank you.

  30. Sellam aleikum,lijep pozdrav.

    Draga braco i sestre,dragi moji prijatelji,bosanci i bosanke,pozivam i molim sve ljude,ako neko poznaje ljekarsku komisiju sa sjedistem u naselju Blatusa,a koji donose odluke i rjesenja za dobivanje pomoci,da mi pomognete,ako neko moze i poznaje tu komisiju koja je povezana sa centrom za socijalni rad Zenica,da mi ta ljekarska komisija dodje kuci i pregleda moju majku,i donesu rjesenje za dobivanje pomoci,jer papire i zahtjev za dolazak ljekarske komisije sam predala prije pola godine(u mjesecu julu 2007) ,a u centru za socijalni rad Zenica su mi rekli da se ta komisija ceka i po skoro 2 godine ,da bi dosli na kucnu adresu i obavili taj pregled,koji je odlucujuci za dobivanje pomoci,a koja bi bila za moju majku i mene velika,velika pomoc,i ne bih morala vise na ovakav nacin da se snalazim za hranu,jer ovako je jako,jako tesko,dok cekate da vam neko pomogne,a vi gladni,doruckujete,rucate i vecerate caj sa mermeladom ili nekimj sirom.

    Majka mi je tesko bolesna,nepokretna,i ja apelujem,molim sve institucije koje su u nadleznosti,da mi pomognu sa ovom ljekarskom komisijom,jer,moja majka gladuje,takodjer i ja sa njom.

    Ne shvatam kako opstina u kojoj zivim nema sluha i ne moze bar5,ako nista ,da nam posalje tu ljekarsku komisiju na vrata,dapregledaju moju majku.

    Ja nemam para(novaca),da odem do njih u Blatusu i platim doktorici da mi dodje pregledati majku i donesu rjesenje,kao sto znam da tako dolaze ljudima,koji plate,ali Boze moj-platila bih ja te doktore,da imam.

    Pa,draga moja drzavo,dragi nacelnici,direktori,moze li iko pomoci-ne trazim da mi saljete pare(novac)ne treeba nista-samo mi posaljite ljekarsku komisju,da dobivam pomoc na koju imam potpuno pravo,na svoju bolesnu,nepokretnu majku.

    Dragi moji zemljaci,oni namjerno ne dolaze po godinu i pol,sve dok jadni bolesnici ne umru,a slucajno ko ostane ziv,onda mu uracunaju te mjesece dok su cekali da dodju i pregledaju bolesnika.

    Nisam jedini slucaj koji ceka tu ljekarsku komisiju-ima nas stotine,samo sto nas je dosta i ovakvih ,koji uopste nemamo stada jedemo.

    Apelujem na gospodina nacelnika Zenica,Huseina Smajlovica,da se osvrne na nas,da pogleda zasto ta komisija uopste ne dolazi,uopste ne rade.Odmaraju po mjesec dana-prave pauze,a rade samo po sedam dana-obidju 2-3 porodice,i onda opet ne rade po mjesec dana.

    Gospodine nacelnice,molim vas da to razjasnite,jer u pitanju su zivoti bolesnih ljudi,koji trebaju hranu,a nemaju od cega,a imaju pravo na tu pomoc,a ljekarska komisija ne radi-nece da rade-samo dolaze onima koji plate po 50-100km doktorici.Platila bih i ja da imam,samo da mi dodju kuci i pregledaju majku.

    Znam ja da se to ne moze dokazati,ali istina je istina,i dragi Allah s.v.t. Zna najbolje.

    Gospodine nacelnice,Huseine Smajlovicu,poduzmite nesto,a vi,dragi prijatelji,braco i sestre,pomozite nam da ovo dodje do koga treba.Molim vas.

  31. Prijatno sam iznenadjen Vasim potezom.
    Trebali bi mozda i drugi da se ugledaju na Vas.
    Sto se tice EU,misljenja sam da mi jos nismo spremni za teko nesto i cini mi se da necemo ni biti jos dugo,kako vidim situacija je sve gora.Razloge zbog kojih to kazem bih mogao nabrajati ali od toga sigurno ne bi bilo nikave koristi.Zelim Vam puno srece u pisanju dnevnika.

    Srdacan pozdrav
    E.Nisic

  32. Sretan dolazak među blogere.
    Nadam se da ćete na blogovima pronaći teme koje Vas zanimaju, i da ćete se uključiti u pojedine rasprave.
    Moje ime bloga je provokativno, ali sadržajno različito od naslova, pa možda nešto od objavljenog dokumentiranog materijala bude i za Vaš ”ukus”.

  33. Dear Matthew

    If you really like Bosnia and Herzegovina and truly wish the best to this country, then I propose you consider signing the Petition for the return to legitimacy the only legal and legitimate Constitution of the Bosnia and Herzegovina Republic, on the following link: http://horionbosona.blogger.ba/

    That would be a nice move for you and for your country, that would show to all citizens of Bosnia and Herzegovina that UK is giving up it’s “un-finest hour”, which has lasted until today.

    Sincerely Yours

    Max Pegasus

  34. Dobro nam došao.
    O, čovječe iz Evrope, želim ti nešto reći!… I tebi i Australijancima, Kanađanima i Novozelanđanima, Amerikancima i Japancima… Znaj ti, Božiji robe, koji si za nas negdje na Zapadu, ako te nekad napadnu neke “babaroge” ili strašne “karakondžule”, ako ti navali voda golema ili ti vatra sve popali ili te okupiraju neke “baje”, ne dao Bog… bujrum brate, ti bježi ovamo nama, u zemlju koja se zove Bosna i Hercegovina. Primit ćemo vas kao svoje najmilije i stisnut ćemo se, da vam bude komotnije. Nećemo vam tražiti ni vizu, niti pitati koliko imate para. Halal vam je sve ovdje. Podijelit ćemo s vama i zadnji komad hljeba, pa kako nam bude. Eto, prema vama bit ćemo dobri, ali prema sebi nećemo, jer takvi smo mi ljudi.
    Hardin Horion

  35. eRepublik je masovna mrežna online (MMO), društvena i strateška web browser igra. Igra omogućava igračima da sudjeluju kao građani u online verziji pravog svijeta. Izmislili su ju i razvili Alexis Bonte i George Lemnaru.

    eRepublik kombinira koncept društvenih mreža i strategija u jednu online igru čiji igrači mogu sudjelovati u raznim aktivnostima. Građani u eRepubliku mogu voditi poslove, osnivati političke stranke, glasati na izborima, pisati novinske članke, čak ići i u rat kao građani virtualnih verzija stvarnih država.

    Nakon registracije, građanin odabire kojoj se virtualnoj državi želi pridružiti. Svaka od tih država nazvana je po stvarnoj državi u pravom svijetu i geografski se nalazi na sličnom mjestu. Građanin nakon toga traži posao u nekoj firmi unutar te države, a ima i priliku da trenira kao vojnik te države. Treniranje i rad u firmi izvode se na dnevnoj bazi. Jedna od glavnih prednosti igre je ta da je potrebno tek 15 minuta dnevno da bi se sudjelovalo.

    U ovoj igri jedno od ogledala jačine je i broj stanovnika. Više radnika = jača ekonomija, više vojnika = jača armija države. Zato pozivam sve Bosance i Hercegovce da se pridruže ovoj igri i pomognu u jačanju naše virtualne eBiH.

    Virtualna domovina treba vašu pomoć! Pridruži se!

    * poželjno je da se registrujete preko mog linka , te tako ojačate BiH jer će državna banka dobiti značajan prihod novca:
    Link za registraciju:

    http://www.erepublik.com/en/referrer/Diktator+Senco
    Službeni forum eBiH:
    http://ebih.niceboard.net/forum.htm

    * na forumu možete pročitati vodiče kroz igru te se tako upoznati sa igrom, pitati starije tj. iskusnije igrače, zatražiti pomoć..

    Službeni chat eBiH:
    http://ebih-chat.webs.com/
    * također služi za druženje igrača eRepublika koji su iz eBiH te pomaganje novima.

  36. http://www.cheapray-banssunglasses.us.com/
    http://www.truereligionoutlet-stores.us.com/
    http://www.rayban-sunglassesoutlet.net.co/
    http://www.louisvuitton-sacpascher.fr/
    http://www.new-balanceshoes.in.net/
    http://www.adidasyeezyshoessale.us.com/
    http://www.cheap-oakleysunglasses.us.org/
    http://jaguars.jerseyscheap.us.com/
    http://www.conversetrainer.org.uk/
    http://greenbaypackers.jerseyscheap.us.com/
    http://www.uggbootscheap.de.com/
    http://www.omega-watches.name/
    http://www.outletugg.eu.com/
    http://www.cheap-jordans.us.org/
    http://www.michaelkorsoutlethandbags.us.org/
    http://www.michael-korshandbags.uk/
    http://www.cheapjordanshoes.in.net/
    http://www.jordan4.org/
    http://www.eccoshoesoutlet.us/
    http://www.uggs-australia.eu.com/
    http://www.michael-korshandbags.us.org/
    http://www.hugobosssale.name/
    http://www.montblancpensoutlet.us.com/
    http://www.ugg-slippers.in.net/
    http://www.kate-spadeoutlets.us/
    http://www.montblancpensoutlet.com.co/
    http://tennesseetitans.jerseyscheap.us.com/
    http://baltimoreravens.jerseyscheap.us.com/
    http://www.replicawatchesforsale.us.com/
    http://www.michaelkorshandbags.us.org/
    http://www.niketrainerssale.org.uk/
    http://www.ralph-laurenoutletuk.co.uk/
    http://newyorkknicks.jerseyscheap.us.com/
    http://www.nikeair-huarache.me.uk/
    http://www.uggs-sale.de.com/
    http://www.cheap-uggs.de.com/
    http://www.uggssale.in.net/
    http://www.uggsforcheap.eu.com/
    http://www.jordan-shoes.us.org/
    http://www.airmax90.eu.com/
    http://www.airforce1.us.org/
    http://www.coach-factoryoutlet.org/
    http://www.nike-rosherunshoes.org.uk/
    http://www.uggboots-on-sale.in.net/
    http://www.michaelkorsoutletmichaelkorshandbags.us/
    http://www.handbagscoach.us.com/
    http://www.michaelkorsoutletmichaelkorshandbags.us.org/
    http://www.michaelkorshandbags.me.uk/
    http://www.cheap-jordansshoes.us.com/
    http://philadelphiaeagles.jerseyscheap.us.com/
    http://www.nikehuarache2017.in.net/
    http://www.michael-korsoutletstore.us.org/
    http://www.nikeshoesoutlet.us.org/
    http://sanfrancisco49ers.jerseyscheap.us.com/
    http://thunder.jerseyscheap.us.com/
    http://www.cheapraybans.net.co/
    http://www.uggs-forwomen.eu.com/
    http://www.uggs-sale.eu.com/
    http://www.jordanshoes.eu.com/
    http://www.michaelkors-handbagswholesale.in.net/
    http://www.uggs-forwomen.de.com/
    http://www.cheapnbajerseyswholesale.us.com/
    http://cavaliers.jerseyscheap.us.com/
    http://www.tomsshoes.eu.com/
    http://www.uggs-onsale.de.com/
    http://www.raybans.com.co/
    http://www.handbagsmichaelkors.us.org/
    http://www.hermesbelt.in.net/
    http://www.ugg-sale.eu.com/
    http://www.kobe9elite.us/
    http://www.uggsforwomen.eu.com/
    http://www.poloralph-lauren.com.co/
    http://www.poloralph-laurenuk.me.uk/
    http://www.ugg-sale.de.com/
    http://www.uggs-forwomen.in.net/
    http://www.christianlouboutinoutlets.us/
    http://www.oakleysunglassesoutlete.us.com/
    http://www.ralphlaurenoutlet-uk.me.uk/
    http://www.michaelkors-handbags.org.uk/
    http://www.coachfactoryoutlet.cn/
    http://www.instyler-max.in.net/
    http://www.bootsugg.in.net/
    http://www.uggboots-forwomen.in.net/
    http://www.ugg-slippers.eu.com/
    http://www.michael-korsoutletonlinestores.us.com/
    http://dallascowboys.jerseyscheap.us.com/
    http://www.redvalentino.in.net/
    http://www.nikefactorystore.us.com/
    http://www.uggsaustralia.eu.com/
    http://www.replicarolex.us.com/
    http://www.uggs-forcheap.eu.com/
    http://washingtonredskins.jerseyscheap.us.com/
    http://www.skechersoutlets.us/
    http://seattleseahawks.jerseyscheap.us.com/
    http://www.adidasnmdr1.us.com/
    http://www.niketrainersuk.com.co/
    http://www.michaelkorshandbags-uk.me.uk/
    http://www.fitflopssale-clearances.us.com/
    http://www.kate-spadehandbags.us.com/
    http://sanantoniospurs.jerseyscheap.us.com/

Komentariši