Sretna Nova godina!

Prije svega, želio bih svim građanima Bosne i Hercegovine poželjeti sretnu i na svim poljima uspješnu Novu 2008. godinu!
Jedna burna i teška godina za BiH došla je do svog kraja. Počela je istorijskom presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu, nastavila se dugim i iscrpljujućim pregovorima o reformi policije, bilo je tu i stranačkih i međustranačkih kriza, a završila se krizom stvorenom prenaglašenim reakcijama na neke umjerene mjere Visokog predstavnika. Srećom to je razriješeno, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je parafiran, ustanovljena je radna grupa za reformu policije, i godina se završila u pozitivnijem tonu.
Kuda dalje, i šta nas čeka u sljedećoj godini? Da li će biti još kriza, ili nas čekaju svjetliji dani?
Činjenica da je parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i činjenica da ovdašnji politički lideri očito shvaćaju važnost evropskih integracija, daje prostora za nadu da će BiH biti u stanju da nadoknadi izgubljeno vrijeme na svom putu ka pridruživanju EU i NATO-u. Očito je da ono što treba biti učinjeno jeste da se provedu sve reforme neophodne za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – zadovoljavajuća legislativa o policijskoj reformi, puna saradnja sa tribunalom u Hagu, i napredak u oblasti reforme javnog servisa i javne uprave. Nakon toga, i sam Sporazum treba provesti u djelo, kako bi BiH mogla krenuti ka statusu kandidata za punopravno članstvo.
Kakva će biti uloga Velike Britanije u tome?
Kao i do sada, Velika Britanija podržavaće BiH u svim njenim nastojanjima da se pridruži EU. Mi želimo BiH u EU, isto kao što želimo i sve zemlje ovog regiona i Tursku u EU. 
Još jednom, želim vam svima Sretnu Novu 2008. i iskreno se nadam da će vrijeme koje dolazi biti bolje za sve.

33 komentara

  1. kud me podsjeti na tu famoznu odluku suda (ne)pravde u Hagu, jedva sam je uspio zaboraviti, tuzna ti je sudbina nas “Bosanaca” , ne postojimo, i jos smo sami nad sobom vrsili genocid, u svakom slucaju Happy New Year P.S. thanks EU for watching , and the fast reaction 😉

  2. Veoma mi je drago sto se ambasador javio. Ali kao sto sam i predpostavljao nije odgovorio na mnoga pitanja, a ne vjerujem da ce i odgovarati uopste.
    Ipak je ovo blog jednog politicara i naravno da je pun demagogije i ulizivanja u supak gradanima BiH. Nama Nova Godina NE MOZE biti sretna i dobra dok god imamo politicare kakvi jesu, podjele kakve jesu i mz kakva jeste. Tj sve je pokvareno i odvratno do srzi.
    Zato gops. ambasadore nemojte nam cestitati novu godinu jer i vi i mi znamo kakva ce biti i ko ce vladati i ciniti je boljom ili gorom.

  3. HVALA, i sve najbolje u novoj 2008 godini svim Bosancima i Hercegovcima kao i svim ljudima na cijelom svijetu. A onima koji nisu “ljudi” zelim da odu svi u rani dzehenem i prije nego nastane ova aBd lijepa 2008 god. u kojoj će Bosna i Hercegovina sa svojim gradjanima (ljudima, posto ce oni samo i ostati) ZABLISTATI.

  4. sarajevo07 slazem se sa tobom,jbt ja mislila da je ovaj barem na svom mjestu pa ce nam odgovoriti na pitanja,a vidi ti tog bezobrazluka….
    Uh jbt zivot….
    Meni ce bogami biti sretna godina,zavrsio mi se pakao od zivota,pakoa koji je trajao godinu dana….
    A vi gosp.ambasaodore ne ulizujte se….Pokazali ste se nema sta,isti ste kao i svi politicari….

  5. Djecija posla, ambasador pise blog. I to sama mastanja. Nugatino. I djeca citaju. Dajte molim vas, pa pored sve krize, koja jesta, a koja ce biti jos veca, zesca, kriticnija, ovdje se pise blog? A u praksi? 0. i to prekrizena. Nema tu napretka nikakog.

Komentariši