Diplomatija i muzika

Nisam ovih dana ništa postavljao na blog jer sam bio vrlo zauzet zvaničnom posjetom iz Londona. U posjeti nam je bio Michael Tatham, direktor za ovaj region pri britanskom Ministarstvu inostranih poslova. Imali smo sastanke sa većinom partijskih lidera (Silajdžićem, Dodikom, Ljubićem, Ivanićem, Lagumdžijom i Tihićevim predstavnikom Džaferovićem), te sa predsjedavajućim Vijeća ministara, Špirićem, ministrom inostranih poslova Alkalajem, te Visokim predstavnikom Lajčakom. Glavna tema tih susreta bilo je kako ubrzati put BiH ka EU. To znači da se BiH lideri slože oko legislative u vezi sa reformom policije, pokažu punu saradnju sa Tribunalom u Hagu, i načine napredak na polju reforme javnog RTV servisa i javne uprave. Kada se ova četiri uslova ispune, nadam se što prije, BiH može potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.
Žao mi je da se nismo susreli i sa Komšićem – mogli smo razgovarati o našim blogovima! Drago mi je da je i on otvorio blog. U jednom TV intervjuu prije par sedmica pitali su me šta mislim ko bi mogao biti prvi BiH političar koji će otvoriti blog. Mislio sam da bi to mogao biti on, ali to nažalost nisam rekao!
Pored toga što se bavim diplomacijom, ja iz zabave takođe sviram kontrabas. Kontrabas je dobar instrument za svirati jer ne morate biti tako dobri kao drugi muzičari, jer nema mnogo onih koji sviraju kontrabas. A možete sa njim svirati i razne vrste muzike. Od kako živim u Sarajevu priključio sam se odličnom orkestru koji se zove Simfonijski orkestar mladih jugoistočne Evrope, i pored činjenice da ja više i nisam baš tako mlad, da nisam iz jugoistočne Evrope i da nisam muzičar! Sutra uveče održaćemo koncert u sarajevskom Narodnom pozorištu.

16 komentara

  1. Gospodine Matthew. Recite ovim našim moćnicima ne budu li pravili jedinstvenu državu, liječili stare rane, i težili ka boljoj budućnosti… da nas čeka socijalni bunt ili možda i ponovni rat. U tom slučaju vjerujem da su Bosanci i Hercegovci, spremni prvo njima uši isčupati.

  2. Dobar dan Gospodine Ambasadore Kraljevine Engleske!!!!

    Iskreno mi je drago da mogu postaviti pitanje direktno onima koji su najodgovorniji za moju sudbinu koja me je zadesila.
    Moje ime je Ibro T. iz Sarajeva sam kojeg nisam posjetio vec 10 godina,sto mi jako tesko pada.

    MOLIM Vas odgovorite mi zasto je Kraljevska Engleska toliko privrzena zlocinima i zlocincima te ih toliko podrzavate i popustate kakvi su vam arsini (mjere)kojima se sluzite kod djeljenja pravde i kaznjavanja krivaca jeli to stvarno vasa demokratija u koju se zaklinjete????????
    Pocet cu od EMBARGA na oruzje,1992 g.sto je presedan i zivotom garantujem najveci zlocin u istoriji covjecanstva,a jedan od najveci zagovornika tog embarga je upravo Vasa cijenjena domovinai njena politicka elita.Vasa domovina ,Francuska zatim Rusija i Kina u to vrijeme su nam bili veci neprijatelji i od samih srba.
    Znam recicete ovaj optuzuje,Da Gospodine optuzujem to je tacno,,, Vasa cantry zajedno sa gore pomenutim su najodgovorniji za sva zla koja je moj narod dozivio i prezivio,svezali ste nam ruke uz obecanje da ce te nas braniti onda ste nas prepustili neprijatelju i otisli toliko daleko da ste dozvolili i genocid….To je Evropa i njena demokratija na celu sa Velikom Engleskom.
    Kasnije ste nam ukljucili Veliki i slavni NATO i mjesto da nas zastiti oni aksamluce diljem nase domovine sa partnerima Srbima,i gledaju kako nas pomalo kolju ,siluju i ubijaju.
    Gospodine Ambasadore znateli kako je golubu kada ga zatvore u odredzeni krug i onda lovci uzmu da treniraju svoju vjestinu gadzanja, e tako sam se ja osjecao u mom dragom Sarajevu od 1992-1995 dok nisam uspio im pobjeci ziv i neozlijedzen ali iznuren, premoren i na samrti.Kasnije ste osnovali pozoriste zvano Haski tribunal u kome ste kaznjavali fol neke zlocince i dijelili im kazne takve da u mojoj domovini dobivaju vece kazne oni sto ubiju tudzu ovcu.
    Postovani gospodine :kakva ste vi sila (NATO)kada prvo vi licno (NATO)niste ustanju ispostovati…sprovesti svoju sopstvenu rezoluciju od ‘a’ do ‘z’ kada i sami nepostujete svoj zakon (garantujete sigurnost sopstvenim clanicama).Bosni niste.Kome i kakvu sigurnost moze pruziti jedna takva institucija zvana NATO???
    I danas ste na strani Srba i srbske politike i VI i Francuska i najodgovorniji ste za tako tesko i konfuzno stanje u Bosni.Nagradili ste zlocince mjesto da ih kaznite i sada insistirate na dogovoru zrtve i zlocinca pa gdje vam je um ili ga nemate ili nas toliko mrzite pa nas zelite dokraja unistiti??????????
    Znam da nevolite muslimane ali da ih mrzite to moj um nemoze svatiti pa i mi smo ljudi isto kao i VI, niste nista bolji od nas ako niste losiji.Ako se vec namecete kao djelioc pravde onda dijelite pravdu isto kao sto bi ste dijelili pravdu sopstvenim neprijateljima.Netrazim odvas nikakvu ni pomoc ni milost samo malo pravde i vise postenja.Zasto napisaste tako nakaradno dejton ako niste bili sposobni nesto novo napisati zasto ne prepisaste neki od bilo koje normalne drzave.Zao mi je sto su mi mogucnosti nikakve,nebih podlegao vasim pritiscima ni ucjenama po cijenu sopstvene sigurnosti.
    Suvise je malo prostora da bi napisao sve sto me muci a i ovo bojim se da se necete udostojiti da procitate a pogotovu da odgovorite.
    Hvala na Blogu.
    Ibro T.

  3. Like in case of Poland 1945 – UK has decided to relent to pressure from Moscow that holds, along with Serbia as its pond, leading position (politically and economically) as occupational force in Bosnia today. Oil rafinery was sold to russian capital against will of 70 % of our population. Telecom of collection of bosnian municipalities self proclaimed Republic of Srpska is sold to Serbia and Bosniacs and probosnian Serbs and Croats have built it too 1945 -1992 without getting a dime from its sale today. WE DO NOT WANT TO BE RUSSIAN SLAVES AND SERVANTS !

    Milorad Dodik and his bosses from Belgrade are spending more time in russian embassies and in Russia than in any western embassy or country and after every meeting with agressive russian orthodox BEAR – they are worst and worst.

    In the same time UK has done nothing to eliminate influence of small but highly irritating islamic radicals in Bosnia. Majority of our citisents (yes – Bosniacs too !) of our country are secular people wanting the same as any other progressive people in the world want – namely peace and prosperity. When will UK be of any help in that respect ? WE DO NOT WANT LIES, PROPAGANDA AND TERROR OF ISLAMIC FASHISTS AND TERRORISTS !

    Love it or leave it. We need UK as ally and friend in fight against serbian-russian conquest and islamic fashists and terrorist, and not as neutral observer.

  4. Pozdrav gospodine ambasadore!

    Nisam vam prije pisala, pa eto neka ovo bude moj prvi post. Inace, drago mi je da ste otvorili blog gdje dajete mogucnost gradanima da postavljaju pitanja, i da se bolje upoznaju sa vasom licnoscu. Sto se tice Komsica, on je sigurno prvi a vjerujem i jedini bh politicar koji je otvorio svoj blog, posto vjerujem da ostali bh politicari (pogotovo nacionalisticki orijentirani)nemare za obicne gradane u BIH, niti imaju hrabrost za otvaranje blogga, valjda znaju kakvi bi ih komentari cekali.

    P.S. Sretan nastup na danasnjem koncertu!

  5. Now I can understand from this blog that BiH is very far from signing SA agreement with the EU. Only few months ago, BiH had only one condition, police reform, and now, there are four conditions.
    Thanks a lot, message is quite clear: BiH is not welcome to EU. I hope that Bosnia's muslim population is not the only reason.

  6. Good strategy on the choice of the instrument. Really glad to hear of the concert, though unfortunately I never heard of the particular orchestra.

    Anyways, I am curious as to see if the ‘pressure’ of British diplomacy had any effect on the RS’ position when it comes to the basic concept of understanding and acceptance of Bosnia and Herzegovina, let alone more complex matters such as police reform etc.

    Just last night I saw the movie of King Edward and Wallis Simpson, and it was great in the sense of portaying the prime minister's and parliament's power. Though I might not necessarily agree with their position in this particular matter, it demonstrates their sphere of influence – and even though the issues that Bosnia is dealing with, do not reach into the basic raison d'etre of the British existance and are in no way a priority for you, it is still ironic in illustrating that nothing is impossible.

    Yet in Bosnia, so many things seem impossible.

  7. Today's article:
    http://www.slobodnaevropa.org/content/Article/872477.html
    “Uhićenje ruskog mafijaša Semjona Mogiljeviča reaktualiziralo je priču o preko 250 osoba iz međunarodnog krim-miljea koje su u drugoj polovici devedesetih dobile hrvatsko državljanstvo i putne isprave.

    Mogiljeviču je državljanstvo davno oduzeto, ali u nadležnom hrvatskom ministarstvu kažu kako ne mogu komentirati ovu brojku, jer ne znaju o kome se radi.”

    http://www.vjesnik.hr/html/2006/03/01/Clanak.asp?r=tem&c=3
    “Poseban, te još uvijek aktualan problem predstavljaju obrasci za hrvatske putovnice koji su »nestali« iz hrvatskog konzulata u Mostaru 1998., također pod nerazjašnjenim okolnostima, a službeno se barata brojkom od 930 takvih obrazaca. Takve putovnice pronađene su, među ostalim, kod Milorada Ulemeka Legije, prvookrivljenoga za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, te Ulemekove supruge.
    Također, takve putovnice pronađene su i kod Hrvoja Petrača i Ante Gotovine, a sigurno je da ih na crnom tržištu ima još. Nedavno vrlo aktualna istraga o nabavljanju putovnice za Antu Gotovinu, otkrila je i mnoge detalje iz miljea profesionalnih krivotvoritelja dokumenata.
    Naime, kako je to u istrazi ispričao krivotvoritelj Franjo Katavić, on je originalne bjanko obrasce iz mostarskog kontingenta nabavio u Banjoj Luci, gdje su oni 2001. još uvijek bili vrlo dostupni za 800 – 1000 tadašnjih njemačkih maraka po komadu. ”

    Since March 2006. Croatian citizens do not need visas for UK.
    Croatian citizens never needed visas for EU Schengen countries.
    Most EU countries introduced visas for citizens of Bosnia and Herzegovina as early as 1993. and visa barriers have been eased recently in a symbolic manner.
    Could you comment these double standards?
    Is the Muslim population of Bosnia and Herzegovina the main reason for existence of these double standards?

  8. There is no such thing as truly Bosnia-friendly european country seen as government (exceptions are extraordinary individuals, some human rights organisations and objective press). These Bosnia-friendly civil society clusters are sometimes bigger like in case of Spain or Italy, and sometimes rather thin to nearly non-existant like in case of UK, France, Germany and some scandinavian countries. Even among so called muslim countries Bosnia has very few friends if any at all.

    Situation in USA is a lot better for Bosnia, but this depends a lot from the fact who actually runs the government and how much money one invests in lobbists activities. It is pitty we can not apply to membership in USA as yet another star on star spangled banner or semi-independet territory since that would be far more effective in our ongoing conflict with serbian-russian invaders.

    At this moment is by far the most effective to ignore so called european countries and live and behave like they do not exist on this planet. Great responsibility lays on on us Bosnians to live and work in our own country and defend it in case of need. There is no free lunch and one has to have no ilussions. Besides that we must lead in fields of human rights, democracy, freedom of press and supression of religious extremists of all sorts and colors not to give hypocrites from “Europe” yet another excuse to discriminate us as they always do. Freedom and peace will win.

  9. Mozete li mi odgovoriti na jedno pitanje?
    – Da li u EU, tacnije u VB postoji ”Zakon o porijeklu imovine”, tacnije: Da li se to smatra bitnim faktorom za ulazak u EU???

    Ako mi odgovorite potvrdno, da li onda smatrate da steti ugledu jednog ambasadora iz renomirane zemlje da se sastaje s politicarima koji ne dozvoljavaju zakon o porijeklu imovine, kojim bogatsvo pocinje od trenutka politickog angarzmana???

    Hvala!

  10. I am sure you already have the english version of the article below:

    ACIPS: Ponuda EU Srbiji presedan koji vrijeđa pro-evropske snage u BiH
    Ponuda Evropske unije Srbiji da potpiše dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o jačanju sveukupne saradnje u trgovini i ekonomiji te da se krene u pregovore ka potpunoj viznoj liberalizaciji i saradnji u obrazovanju, predstavlja do sada neviđeni presedan u politici integracija Unije, saopćeno je iz ACIPS-a.

    Šta više, ovim se nudi potpisivanje dijela Sporazuma o saradnji i prodruživanju koji se bez ratifikacije zemalja odmah može početi primjenjivati. Na taj način, na mala vrata Srbija počinje primjenjivati Sporazum, za razliku od BiH koja će i dalje ostati na stepenici niže te će najvjerovatnije morati proći dosada ustaljene procedure, stoji u saopćenju iz ACIPSA.

    Jasno je da se radi o političkoj podršci “umjerenim strujama u Srbiji“ pred izbore u nedelju, smatraju u ACIPS-u, to se uostalom i ne krije od strane Brisela, te o mogućoj kompenzaciji za gubitak Kosova, ali se na taj način šalje i negativna poruka Bosni i Hercegovini o inferiornom statusu zemlje u EU poslovima, te ovisnosti o političkom stanju u susjednoj zemlji.

    Dodatno, poziv za početak pregovora o totalnom ukidanju vižnog rezima građanima Srbije predstavlja čistu uvredu za vlasnike BiH pašosa, s obzirom da ni na koji način srpska politika nije pokazala veću zrelost niti veći nivo demokratskog napretka u odnosu na BiH, niti u vezi obaveza koje se odnose na ovu vrstu liberalizacije. Šta više, upravo se srbijanskim vlastima gleda kroz prste u vezi neispunjavanja uslova vezanih za hapšenje ratnih zločinaca, tolerira se sve jasnije miješanje u interne poslove Bosne i Hercegovine kroz povezivanje statusa naše zemlje sa konačnim rješenjem Kosova.

    Iz ACIPSA naglašavaju da ovakva odluka, na žalost, predstavlja razočarenje za sve pro-evropske građane Bosne i Hercegovine i dugoročno doprinosi nepovjerenju naspram Unije i EU perspektive. Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju najmanje jednak status ako ne i povlašten položaj u ovom procesu u odnosu na Srbiju.

    “Ako je promjena integracijskog statusa u toku predizborne kampanje nova praksa Evropske Unije, želimo da napomenemo da u oktobru ove godine BiH također ima izbore, pa se nadamo barem potpunoj liberalizaciji viznog režima ako ništa drugo”, saopćeno je iz ACIPS-a.

    I specifically remember bringing up this issue couple of weeks ago, and in the following blog, you elaborated on the fact that certain conditions need to be filled out before any of the countries in the region goes forward. It seems it isn't so. How do you explain this then?

Komentariši