Jim Murphyjeva čestitka Parlamentu BiH

Vjerovatno je najznačajniji politički događaj ove sedmice bilo usvajanje zakona o reformi policije u Domu naroda Parlamenta BiH. Sada su otvorena vrata za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, što će čvrsto postaviti BiH na put ka Evropi. Tim povodom je britanski ministar za Evropu, Jim Murphy, koji je nedavno bio i u posjeti Sarajevu, o čemu sam pisao na blogu, izjavio: "Ja čestitam Parlamentu BiH na usvajanju važnih zakona o reformi policije. Ovaj uspjeh uslijedio je nakon intenzivnih napora između predstavnika BiH političkih partija i Visokog predstavnika/Specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Ovo će omogućiti pristup u fazama kako bi se realizirali zaključci Mostarske deklaracije i principi policijske reforme postavljeni od strane EU. Ovo je znak šta BiH lideri mogu postići kada fokusiraju svoju energiju na reforme i evropski put BiH. Iako će konačna odluka uslijediti nakon procjene od strane Evropske komisije i 27 zemalja članica, ja sam uvjeren da je ovaj korak doveo BiH mnogo bliže brzom potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mi ćemo nastaviti snažno podržavati napredak BiH, i cijelog zapadnog Balkana, ka članstvu u EU".

10 komentara

  1. Gospodine Rycroft,
    ja bih se u ime gradjana BiH zahvalio,a bogami i pridruzio cestitkama, kada bi bilo sta da se cestita! Dugo sete vremena u BiH pa ste sigurno culi za izraz PRESIPANJE SUPLJEG U PRAZNO! E to vam ja mislim o tim cestitkama!
    Ali post je veoma interesantan!
    Vi ste vec u vise navrata izjavili da je reforma policije jedan proces!
    Ovim sto je sada potpisano, nismo dobili nista!
    E sada kako dalje? To je ono sto narod BiH zeli da zna!
    Da li ste vi u stanju da kazete odgovor na to pitanje?
    Dodik kaze da je prica o reformi policije zavrsena stvar!
    Sve dalje ce biti odraz stanja nakon sto se zavrse ustavne promjene!
    Novi ustav mora da ima Dejton kao usnovu!
    Znaci RS je i dalje tu! U redu neka i RS-a! A da li to znaci i da ce ostati policija RS-a u ovome obliku?

    Citiram:
    “Ovo će omogućiti pristup u fazama kako bi se realizirali zaključci Mostarske deklaracije i principi policijske reforme postavljeni od strane EU.”

    Znaci ona 3 principa EU-a su opet aktuelni!
    No ti principi ne odgovaraju Dodiku, jer bi to znacilo da policija RS-a gubi ovakav status koji sada uziva!

    Koliko puta treba da vam Dodik izjavi , da ga ulazak BiH u EU ne zanima ako se dirne u policiju RS-a, da bi ste vi to culi?
    Da li ce MZ tada izvrsiti isti ovakav pritisak na Dodika kao sada na Tihica?

    Kakva je onda korist od potpisivanja tog sporazuma sa EU-om , ako unaprijed znamo da nece doci do reforme policije koja ce ispunjavati 3 EU principa, a bez koje necemo moci uci u EU?
    Kakva je tu korist? Nikakva, nego je samo stvar u tome sto bi bili sramora potpisati ugovor sa Srbijom ,a ne sa BiH!
    Reforma policije koja je ispunjavala 3 principa EU-a je bila na stolu gospodine Rycroft, ali se Dodiku i Harisu nije svidjela. Da je EU-u stalo do BiH davno bi ste vi pritisli Dodika i Hareta. No izgleda jedino Ameri imaju petlju iznjeti stvari na vidjelo onakve kakve jesu!

    Zelio bih da pitam ostali posjetioce vasega bloga sta misle o ovoj izjavi?

    Citat:
    “Ovo je znak šta BiH lideri mogu postići kada fokusiraju svoju energiju na reforme i evropski put BiH.”

    Ja znam da mi nismo bas najpametniji narod, jer inace nebi ovakve idiote uvijek birali, ali ovo bas dozivljavam kao da nas drze za naivnu djecicu!
    Doduse kad vjerujemo u piramide u Visokom nismo bolje ni zasluzili da misle o nama!

  2. na zalost , opet se moram oglasiti ,

    ” reforma” srpske , hrvatske i ” bosnjacke” policije u Bosanskohercegovacku nije uspijela nit moze uspijeti dok se sve stvari ne postave na svoje mjesto . a jedna od najbitnijih je definisanje Bosne i Hercegovine kao multietnicke i multivjerske nacionalne drzave Bosanskohercegovaca .
    To su europski i svijetski principi slobodnih , demokratskih i civilizovanih drzava svijeta kojima BiH i njen Bosanskohercegovacki narod tezi .
    a po tim principima , ni pripadnici ” reformisane” policije ni oni koji su odlucivali o toj reformi nemaju pravo ni na drzavljanstvo drzave BiH , drzave kojom vladaju … nije to moj izbor vec njihov , slobodni i samostalni , kojeg ja samo konstatujem .
    oni su sami izabrali da budu pripadnici nacija i naroda drugih drzava i to treba postovati i uvazavati ali i prema njima se odnositi po svijetskim kodeksima …
    u BiH ima narodna izreka koja glasi ,
    ” cini i misli drugom ono sta bi cinio i mislio sebi … i neboj se boga ”
    hocu da kazem slijedece ,
    da je engleska u situaciji u kojoj je BiH i da sam ja u nekoj od medjunarodnih misija u njoj prvo sta bih rekao gradjanima engleske je slijedece ,
    ” ono sta zelim BiH zelim i engleskoj , ono sta mislim Bosanskohercegovackom narodu mislim i engleskom , ono sta mislim sebi mislim i svakom englezu … i … ovo je drzava svih njenih gradjana koji su pripadnici njene engleske nacije i njenog engleskog naroda , ovo je drzava engleza ”
    to bih rekao pa kad bi me odmah pretpostavljeni spakovali u avion i pravac biH .
    jer … i najhladnija diplomatija ima srce i dusu ,
    uvjeravati Bosanskohercegovce da je legitimno da o sudbini drzave odlucuju pripadnici nacija i naroda drugih drzava a ne iskljucivo pripadnici njene nacije i njenog naroda je najoralniji sex u tri cina …
    postovana exzelenzio ,
    gospodin radmanovic je pripadnik nacije i naroda drzave srbije , komsic republike hrvatske , silajdzic neidentifikovane drzave i po europskim i svijetskim nacelima drzavnosti koji vladaju i u Vasoj domovini oni nemaju pravo ni na drzavljanstvo drzave Bosne i Hercegovine .
    Mi , Bosanskohercegovci odnosno Bosanci svih ” fela i navrza” svih religija i etnosa , jedino sta zelimo je da se ta nacela koja vladaju u svim slobodnim i demokratskim drzavama u svijetu uvazavaju i primjenjuju i u Bosni i Hercegovini .
    Zbog tih nacela Bosanskohercegovacki narod je i izglasao izlazak iz jugoslovenske zajednice i zbog tih nacela isti narod dozivio je i planetarnu tragediju , rekao bih i genocid .
    sloboda izbora ima svoju cijenu i to se mora znati i uvazavati i na balkanu ,
    ako u slobodnoj i demokratskoj engleskoj , kolijevci demokratije americi , slobodnoj i demokratskoj njemackoj niko ko nije pripadnik nacije i naroda te drzave nema pravo na njeno drzavljanstvo onda se to nacelo mora uvazavati u na balkanu pa i u Bosni i Hercegovini .
    prihvatanje drugih kriterija za balkan il u konkretnom slucaju za BiH nije nista drugo vec ostavljanje u naslijedje ratne i krvave sukobe nasim najblizim potomcima …
    postovana exelezio , nema ni jednog valjanog argumenta koji moze potkrijepiti legitimnost definicije da je BiH drzava tri naroda tj. da je BiH drzava i naroda drzave srbije i naroda republike hrvatske i naroda neke jos neidentifikovane ” bosnjacke” drzave .
    pitam se , zasto bi to BiH bila ?
    a ta definicija na koju se svi neargumentovano pozivaju i jeste izvor svih zala i tragedija kroz koje je biH prolazila , prolazi i ” bezbeli” da ce jos prolaziti , sve dotle dok se ta definicija neeliminise .
    postovanje Vama ,

  3. Zelio bih da pitam ostali posjetioce vasega bloga sta misle o ovoj izjavi?

    Citat:
    “Ovo je znak šta BiH lideri mogu postići kada fokusiraju svoju energiju na reforme i evropski put BiH.”
    —————————

    BiH nije europa ,
    dodik i radmanovic su pripadnici nacije i naroda srbije
    zeljko komsic i lijanovic su pripadnici nacije i naroda republike hrvatske
    silajdzic i tihic su pripadnici nacije i naroda neidentifikovane drzave

    sto znaci da niko od njih nije pripadnik nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine te stoga ,
    niko od njih nije ni Bosanskohercegovacki lider ,
    ako je visoki predstavnik gos. lajcek Bosanskohercegovacki lider onda su i gore pobrojani srbi , hrvati i ” bosnjaci” ,

  4. quote:”BiH nije europa ,
    dodik i radmanovic su pripadnici nacije i naroda srbije
    zeljko komsic i lijanovic su pripadnici nacije i naroda republike hrvatske
    silajdzic i tihic su pripadnici nacije i naroda neidentifikovane drzave”

    wtf??????

  5. @ravljanin
    U sustini slazem sa sa tobom, no moje pitanje nije bilo u tome kontekstu!
    Jos jenoc:
    “Ovo je znak šta BiH lideri mogu postići kada fokusiraju svoju energiju na reforme i evropski put BiH.”
    Evo kako ja to vidim.
    ONI (MZ) znaju da ovom reformom nista nije postignuto!
    ONI znaju da MI znamo da tom reformom nista nije postignuto!
    I pored tog ONI ocekuju da mi pljescemo! Ono da se sami tapsemo po ramenima!
    Ja sam misljenja da je ova “reforma” samo pro forme da bi mi potpisali taj famozni sporazum.
    Zasto je vazno da ga mi potpisemo? Pa iskljucivo da bi mogli da potpisu i sa Srbijom! I sada se nama misli da tendiram ka onim teorijama o zavjerama!
    NE! Ja samo ukazujem na cinjenice! Ja sam vec jednom i napisao da ja licno, iako zivim u EU-u i podrzavam ideju EU-a (i sve pozitivno), po pitanju principa EU-a nemam pojma! Moze li meni neko da objasni sta su principi EU-a?
    NAravno da moze, ali isto tako ja mogu da za svaki princip navedem slucaj(ne vezano za BiH) gdje se EU nije pridrzavala tih principa ili gdje su napravljeni izuzetci! Sto se Srbije tice, to nisu teorije o zavjeri, nego ciste cinjenice!
    Srbije nije isporucila ratne zlocince, znaci nije ispunila uslove koje joj je EU nametnuo. Zasto onda npr. Velika Britanija podrzava potpisivanje ugovora sa Srbijom? Zasto je jedino Holandija ( uz podrsku NJemacke i Belgije) za sada, dosledna da istraje u tome zahtjevu? Zasto Holandija nema podrsku drugih?
    Ili ako je ima kako se to odrazava?
    Pozitivno jeste sto ce BiH potpisati taj ugovor sa EU-om. O tome nema diskusije!
    Ali zar je sada potrebno da se licimjerno lazemo? Prijedlozi o reformi policije koji su ispunjavali 3 EU principa su bili na stolu, ali su bili, zna se od koga, redovno odbijani! Da su oni potpisani bilo bi i aplauza i tapsanja po ramenima , ali vako…..
    No evo sada ce mo da krenemo u pregovore o ustavnim reformama. To ce da traje par godina. Nadam se samo da imamo dovoljno kafana i nakih klubova!
    Na pocetku ce stajati prijedlozi koji ce da ispunjavaju EU principe. Posto to ne odgovara D&H( a doduse ni ostalim lopovima iz sestorke) ti prijedlozi nece biti prihvaceni ili ce ih razvodniti. I oda ce EU za nekih 4-5 godina, u zavisnosti kada budu trebali da prime Srbiju u EU, skroz iznervirana popustiti, napisati nakav ustav koji se nece razlikovati od ovoga danasnjeg, i prodavati to kao veliki uspjeh. Ono sta se kod nas kaze “Prodaje .uda za bubrege!”
    Evo vec je pocelo!

    Sadasnji ustav BiH krsi ljudska prava!
    http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=56472

    Evo vam Dodikov odgovor:
    “Mi ćemo, međutim, istrajavati na tome da član Predsjedništva mora doći iz RS i pritom nije moguće nijedno drugo rješenje.”

    Kompletno na linku:
    http://24sata.info/11999

    Ako EU bude vodila pregovore o ustavnim reformama ovako kao o policijskim, mogu da se kladim da ce D&H progurati svoje!
    Prihvata li ko opkladu.

Komentariši