Odata počast britanskim vojnicima koji su izgubili živote u BiH

Juče sam prisustvovao komemoraciji pripadnicima britanskih oružanih snaga koji su izgubili živote tokom službe u Bosni i Hercegovini. Komemoracija je održana u Memorijalnom centru britanskih oružanih snaga u Staffordshire-u u Velikoj Britaniji. Tom prilikom takođe smo obilježili i povlačenje posljednje jedinice britanske vojske iz BiH 2007. godine.

Komemoraciji je prisustvovao i ministar odbrane BiH, Selmo Cikotić, te ambasadorica BiH u Velikoj Britaniji, Tanja Milašinović. Bio je tu i naš vojni ataše u BiH, pukovnik Roger Batho (Rodžer Bato).

Imena više od 50 pripadnika britanskih oružanih snaga koji su izgubili živote tokom 15 godina britanskog vojnog prisustva u BiH ispisana su u ovom Memorijalnom centru oružanih snaga. Ovaj Memorijalni centar, koji je otvoren za javnost od oktobra 2007, čuva uspomenu na sve one koji su poginuli na dužnosti u ratnim zonama, vojnim vježbama, antiterorističkim akcijama ili mirovnim misijama.

„Pripadnici i pripadnice britanske vojske, imate izraze naše najdublje zahvalnosti i poštovanja za vašu podršku, posvećenost i prijateljstvo. Ostajemo vječni dužnici onima koji su izgubili živote, za njihovu hrabrost i žrtvu, i nosićemo ih u svojim mislima i pominjati u molitvama“, rekao je tom prilikom ministar Cikotić u svom govoru.

Ovdje možete vidjeti neke od fotografija sa komemoracije:

5 komentara

 1. Takodjer i od mena rijeci hvale za njihovoa djela.
  Ne mogu da se uzdrzim , a da i ovoga puta ne kazem da su ti zivoti dati uzalud!
  Da, da tesko je to priznati, ali je tako.
  Prvo, sve je to moglo biti sprijeceno da su celnici EU-a bili slozni i principijelni!
  Drugo, kad su na zalost zivoti vec dati, moglo se uciniti da ne budu dati uzalud. A da su uzalud dati vidimo po tome kakva je sadasnja situacija.
  Zlocinci poput Radovana i Mladica su na sigurnome, u Srbiji.
  Srbija kao nagradu svoje (ne)saradnje fino potpisa SSP.
  Zlocinacka tvorevina RS jos uvijek postoji a kako izgleda sve vise jaca i jaca. Kako podrskom domacih tako i podrskom stranih politicara.
  E kako bi pilo fino da su politicari i malo plemeniti kao ti vojnici koji su ostavili svoje zivote? Hval im!

 2. Necu puno komentarisati, ali imam samo jednu sugestiju ili ti bolje reci komentar ovom nicku “izdijaspore”. Ne bih se slozio da je ijedan zivot u toku rata dat uzalud. Sve to ima svoje. Na kraju krajeva, da njih nije bilo, tj datih zivota za ovu zemlju ne bi bilo ni vecine nas budi siguran u to. Zbog toga cu i ja reci samo jedno HVALA svim dobrim ljudima koji su dali zivot za nasu lijepu domovinu. A bice Bosne ako Bog da. Pozdrav veliki

Komentariši