Ka afirmaciji kulturne baštine BiH

Britanski savjet (British Council) u Bosni i Hercegovini odlučio je da podrži projekat pod nazivom “POGLEDAJ ME/LOOK AT ME: Jajce Edition” (www.pogledajme.ba) koji uz preporuku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine provodi studiolisica iz Sarajeva (www.studiolisica.com).

Cilj ovog projekta je prezentacija i afirmacija kulturne baštine BiH, a cijeli projekat počeće 9. juna u suradnji sa Općinom Jajce. Naime, u Jajcu se već nalazi čak 22 nacionalna spomenika koji su na stalnoj listi Komisije, te 4 koja su na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH.

Ja sam bio u Jajcu kada je tamo, takođe uz podršku Britanskog savjeta, obnovljen nacionalni spomenik Kršlakova kuća i organizirana međunarodna konferencija o zaštiti kulturnohistorijskog naslijeđa, pod nazivom: Ljepota je u oku posmatračaStaza kraljeva.

Ja ću sada opet otići u Jajce zajedno sa kolegama iz Britanskog savjeta, kako bi dali svoju podršku kandidaturi Jajca za upis na UNESCO listu svjetske baštine. Naime, cilj je da cijeli stari grad u Jajcu bude stavljen na ovu UNESCO-vu listu, kao što je već učinjeno sa starim mostom u Mostaru, i mostom u Višegradu. Mislim da projekat “POGLEDAJ ME/LOOK AT ME: Jajce Edition” ima veliki značaj za kulturno naslijeđe BiH. Pored toga, uzevši u obzir partnera za projekat, studiolisica, mislim da je ovo i dobar primjer kako Britanski savjet pomaže mlade dizajnere, kreativne ljude, koji žele da doprinesu dobrobiti okruženja u kojem žive.

Kada se vratim iz Jajca rado ću na blogu postaviti i neke fotografije i dodatne informacije sa tog događaja.

1 komentar

  1. nemojte stavljati nista u uneskovu listu zasticenih objekata, jer kada stavite to onda oni znaju u ratu sta treba da se rusi i prvo ce to srusiti dok ce unesko i druge svjetske organizacije par godina kontati sta se desava, mi cemo bez kulturne bastine i kulturno historijskih spomenika ostati. Nama ne treba toliko afirmacija, koliko nam treba protekcija a zapadne organizacije to nikada nisu pruzile, hvala vam ali djaba cete se potrositi…

Komentariši