Vježba u ambasadi

U četvrtak smo u ambasadi organizovali interesantnu vježbu. Zvala se „Operacija monarh“ i cilj je bio provjeriti koliko smo kao tim sposobni pružiti konzularnu pomoć britanskim državljanima u BiH u slučaju neke veće nesreće.

Naš vicekonzul je smislio hipotetički scenario, i kako bi sve izgledalo što realnije nikome nije otkrio nijedan detalj tog scenarija sve do početka vježbe.

Njegov scenario bio je hipotetički sudar dva aviona na sarajevskom aerodromu, na tlu, pri čemu su u jednom bili britanski državljani. Da bi vježbu učinio što težom i izazovnijom vicekonzul je zamislio i to da se nesreća dogodila u nedelju, kada je ambasada zatvorena a osoblje kod kuće ili na izletu.

Svo osoblje ambasade, i lokalni uposlenici i britanski državljani, bili su uključeni u ovu vježbu. Čim je vježba počela ubrzo je ustanovljen komandni centar u ambasadi, kojim je rukovodila zamjenica ambasadora, i koja je dodjeljivala dužnosti osoblju. Vicekonzul je svo vrijeme održavao telefonski kontakt sa mnom, dežurnim konzularnim službenikom koji je bh. državljanin, i ostalim kolegama iz ambasade. Uistinu, sve je izgledalo tako realistično!

Vicekonzul se trudio da ovi telefonski pozivi i informacije što bolje testiraju naše reakcije u slučaju neke velike nezgode. Moram priznati da je naš plan za djelovanje u ovako urgentnim situacijama izdržao. Naravno, naučili smo i neke korisne lekcije kako taj plan  poboljšati i učinićemo da u slučaju neke nezgode, za koju se nadam da se u stvarnosti nikad neće dogoditi, budemo još spremniji.

5 komentara

 1. Congratulations on such an idea. I wish our people at the embassies of BiH conduct such an idea. For sure, there are more BiH citizens who left their homeland and are now in Europe or America,…etc. rather than British people in the world. It is obvious that the need for such a program is so essential.

  What i most admire in the mentality of the British people, is there knowing the fact that they have to plan and to be prepared. And for that reason, they did rule most of the world. Most countries act when something happens, and you see them in that situation conducting several activities, when it is too late. On the other side, the British put plans, and do drills and researches so when thing happened they are more than prepared to deal with it.

  Here is a small example of what we face in BiH every year, and the government, and the people do act late. Last year, and every year, we deal with fire in the woods. and at that moment, our government and not to forget media talk that we need to do something, to buy some equipment and to do some reforms, and when the summer ends, the story ends with no activity to be done.

  Any way, Wish you a good day, and nice job.

 2. Predlazem nasim politicarima sljedecu vjezbu za domacu zadacu:

  U četvrtak u predsjednistvu da organizujete interesantnu vježbu. Nek’ se zove „Operacija Stranka – Stranci“ i cilj je bio provjeriti koliko ste kao tim sposobni pružiti “profesionalnu” pomoć politicarima i strankama na vlasti u BiH u slučaju da vas neki posteni gradjanin uhvati u kradji para, imovine, licne odgovornosti, nerada, nacionalizma, primitivizma i sl.

  Neka predsjednik drzave smisli hipotetički scenario, i kako bi sve izgledalo što realnije, a mislim da je to najmanji problem, neka nikome od vas ne otkrije nijedan detalj tog scenarija sve do početka vježbe.

  Njegov scenario neka bude recimo hipotetička kradja u iznosu od nekih cirka deset milion maraka sto smo dobili za pomoc u izgradnji autoputeva, na tlu, pri čemu bi trecinu novca maznula svaka od nacionalnih stranaka na vlasti. Da bi vježbu učinio što težom i izazovnijom neka neki od predsjednika troclanog predsjednistva zamisli i to da se kradja desi tamo negdje u neradni dan, vjerski praznik, kada su sve institucije vlade zatvorene a uposlenici na sluzbenom putu, fudbalskoj utakmici i sl.

  Svi clanovi predsjednistva, poslanici, clanovi vlade sa gradonacelnicima, neka budu uključeni u ovu vježbu. Čim vježba počne neka se brzo ustanovi u zgradi predsjednistva komandni centar, kojim bi rukovodila gradonacelnica Sarajeva, i koja bi dodjeljivala razne dužnosti uposlenicima kantona vlade. Potpredsjednik vlade bi svo vrijeme održavao telefonski kontakt sa predsjednikom, dežurnim potpredsjednikom vladajuce stranke koji moze biti bh. državljanin ili imigrant iz Sandzaka i sa ostalim kolegama politicarima iz vladinih institucija. Uistinu, neka sve izgledalo tako realistično, sto vjerovatno nece biti “niki” problem!

  Predsjednik bi se trudio da ovi telefonski pozivi i informacije što bolje testiraju reakcije nasih politicara u slučaju ovakve slicne nezgode. Ne sumnjam da bi ovaj plan za djelovanje nasih politicara u tako urgentnoj situaciji izdržao. Naravno, bile bi naučene i neke korisne lekcije kako taj plan poboljšati i učiniti sve da u slučaju jos neke slicne nezgode, za koju se svi politicari nase zemlje nadaju da se u stvarnosti nikad neće dogoditi, budu još spremniji.

 3. nisam nikada ni sumnjao u britansku spremnost (na bilo sta)! da ste Bogdo svi (Britanci) vazda i u svemu (i zvanicno i nezvanicno) spremni da sredite i organizujete stvari (mislim na sve one na koje mozete da uticete) – tada bi cijeli svijet vrlo brzo barem licio na pristojnije mjesto za zivot. Naravno naglasavam, i odajem priznanje i zahvalnost (u svoje ime), da su se mnoge stvari i sredile upravo zahvaljujuci Vasim naporima, prije svih drugih. Moja zamjerka je to sto vase sredjivanje tih stvari ponekad nije (bar iz mog ugla (dopustite mi i da (mozda) insinuiram)) ni inspirisano a ni rezultiralo pravdom i moralom. (ali koliko vise iko moze vjerovati u postojanje takvih mitskih kategotija) Ali kao tesko oboljeli i jos teze izljecivi optimista (ovo se cita skoro isto kao i “bezumnik”) zelim da vjerujem da ce onaj dio britanskog bica koji je na pozitivan (i ponekad na najpozitivniji) nacin obiljezavao i mijenjao svijet i u ovoj nesretnoj i glupoj (gotovo besmislenoj (ali ne iz mog ugla) zemlji napraviti malo mjesta i za bogdu najnuznije srece i logike (barem logike (ako smo vec(na zalost) ostavili iza sebe i pravdu i etiku)). Ovdje fale osnovne stvari, cak i tamo gdje formalno “kao” nesto i postoji – svima je jasno da je ovdje car ne samo gol/nag nego i potpuna kretencina (i da ima druzinu) – dakle stanje gore nego u toj prici o carevom novom ruhu. A kad Britanci ne reaguju (aktivno) na krive Drine znaci da su bad guys u igri i tada (kad vec nema gore pomenutih pozitivaca) onda da se bar ne lazemo …

Komentariši