Usvojena strategija za za reformu pravosudnog sektora

Sa velikim zadovoljstvom sam primio vijest da je uspješno okončana jedna od aktivnosti posvećena jačanju Ministarstva pravde BiH, i pravosudnog sektora u cjelini a koju podržava Vlada Velike Britanije.

Naime, prije dva dana je Upravni odbor (sastavljen od predstavnika BiH, FBiH, RS, Brčkog i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća) usvojio cijeli tekst Strategije za reformu pravosudnog sektora u BiH.

Još u martu 2006. tokom donatorske konferencije za pravosudne institucije BiH, koja je održana u Briselu, Vijeće ministara BiH, donatori i Evropska komisija donijeli su deklaraciju kojom su se obavezali da Ministarstvo pravde BiH treba razviti sveobuhvatan plan reforme pravosuđa koji bi obuhvatio cijelu BiH. Ideja je da jedan takav plan posluži kao katalizator za dalji razvoj i jačanje pravosuđa u BiH.

Do sada nije bilo jedinstvene strategije koja se isključivo bavi ovim pitanjem na jedan koherentan način, i zato vjerujem da je usvajanje ove strategije važan korak. Ona je kreirana zajedničkim naporima ministarstava pravde BiH kao i oba entiteta, sudske komisije distrikta Brčko, kantona, te Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Ovu aktivnost također treba gledati i u svjetlu jučer prezentirane Mape puta za liberalizaciju viznog režima izmedju zemalja EU i Bosne i Hercegovine. Ta mapa puta stavlja veliku odgovornost na BiH pravosudni i sigurnosni sistem kako bi uspješno odgovorili tehničkim i pravnim uslovima koje BiH mora ispuniti na svom putu ka EU.

Vlada Velike Britanije, osim podrške sektoru pravde u BiH, također već par godina podržava jačanje Ministarstva sigurnosti BiH, a sve u cilju stvaranja efikasnih institucija BiH koje su sposobne da odgovore svim zahtjevima EU integracija.

Drago mi je da mogu čestitati predstavnicima BiH vlasti na uspješno obavljenom poslu i u isto vrijeme obećati daljnju podršku Vlade Velike Britanije u ovim i sličnim aktivnostima.

3 komentara

 1. Mislim da od reforme nema ništa, jer mentalni sklop se nikako ne može promijeniti. Svakom je jasno, osim onima koji to moraju znati, da sustav vode retardirani komunisti i biljševici, na cijelom balkanu.
  Ako nisam u pravu, Vi me ispravite.
  Protiv takvih se borim svakodnevno, ali u njihovim rukama je vlast, i doslobno su se zacementirali u vlasti.
  Pročitajte dokumente koje objavljivam, pa ćete utvrditi da je to tako.
  http://taliban.blogger.ba/

  Šta bih se ja kao pojedinac borio protiv terorizma, kad ih obavještajni sustavi balkanskih ”demokratskih” zemalja prikrivaju i skrivaju.
  EU će se tek opametiti, kada im bude kasno.

Komentariši