Na Kids Festivalu…

Jučer sam proveo dan na Kids Festivalu, u sportskom centru Zetra u Sarajevu. Naša ambasada tradicionalno podržava ovaj Festival još od dana kada je ustanovljen. Mi vjerujemo da su djeca budućnost BiH, i zato smo uvijek bili spremni pružiti podršku aktivnostima koje imaju pozitivan uticaj na mlade… kada su u pitanju tinejdžeri i studenti, mi smo se uvijek aktivno bavili pitanjima reforme obrazovanja (to je bila naša ključna tema u BiH tokom britanskog predsjedavanja EU 2005.), a kada su u pitanju osnovci, ja sam jučer po drugi put učestvovao na Kids Festu u radionici Misije OSCE, Čitaj BiH, čiji je cilj probuditi ljubav najmlađih prema knjizi, i potaknuti ih da čitaju.

Prošle godine sam čitao Žila Verna i “20.000 milja ispod mora”, ali sam se ovaj put odlučio za nešto prikladno za još mlađi uzrast, jednu od priča iz serijala o medvjediću Winnie the Pooh.

Jako sam pozitivno iznenađen britkošću i elokvencijom djece sa kojom sam se družio… njihova pitanja i komentari i zanimanje kojom su pratili priču izuzetno su me obradovali. Dole možete pogledati i fotografije sa tog druženja…

Mi smo takođe, kao ambasada, imali svoj štand u sklopu Kids Festivala gdje smo organizovali jedan mali kviz za djecu sa pitanjima o Velikoj Britaniji. Svako ko bi tačno odgovorio dobio bi neki od poklona, poput maski, pištaljki, šešira i sl.

Posjetio sam i jednu art radionicu u kojoj su mališani crtali i slikali na temu Velike Britanije i Londona. Osoblje naše ambasade dobilo je te crteže, i kada odlučimo koji je od malih umjetnika bio najbolji, pozvaćemo tog dječaka ili djevojčicu da provede jedan dan sa mojim nasljednikom (jer ja ubrzo odlazim iz BiH) kao “mali ambasador Velike Britanije”.

Druženje sa djecom na Kids Festu je uvijek lijepo iskustvo, i nadam se da će se ovaj Festival održavati još dugo godina…

5 komentara

  1. Gospodine Matthew,
    sigurno da imam zamjerki na politiku Velike Britanije koju je vodila prema mojoj domovini, ali za ovako nesto vam skidam kapu.
    Veliko HVALA za podrsku i ucesce na festivalima ovoga tipa.
    Hvala vam sto je vas angazuman veci nego angazman nasih politicara kojim bi to trebalo da bude jos prece!
    Jos jednom HVALA!

Komentariši