POGLEDAJ ME/LOOK AT ME: Jajce edition

Kao što sam već ranije bio najavio na blogu, jučer sam posjetio Jajce gdje sam u Kršlakovoj kući prisustvovao pokretanju projekta pod nazivom "POGLEDAJ ME/LOOK AT ME: Jajce edition", koji uz preporuku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine provodi agencija studiolisica iz Sarajeva.
Pored mene tu je bio i Michael Moore, direktor British Councila u BiH, Dubravko Lovrenovic, član i trenutno predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, a projekat su predstavili Nisvet Hrnjić, načelnik općine Jajce i Ismet Lisica, kreativni direktor projekta. Prezentacija projekta može se pogledati i na www.pogledajme.ba
Cilj projekta je prezentacija i afirmacija kulturne baštine BiH, a Jajce je odabrano za mjesto početka ovog projekta kao grad u BiH koji ima možda najveći broj registrovanih spomenika kulture u BiH.
Kršlakova kuća, u kojoj je uz izložbu fotografija promoviran ovaj projekat, spomenik je kulture koji je obnovljen uz finansijsku pomoć britanske Vlade, što me čini vrlo ponosnim.
Mi snažno podržavamo kandidaturu grada Jajce za upis u UNESCO-vu listu svjetske baštine, što ovaj prelijepi i drevni grad zaslužuje. Kao što je poznato, stari most u Mostaru i most u Višegradu već se nalaze na toj listi, i vjerujem da je vrijeme da im se zasluženo pridruži i Jajce.
BiH ću uvijek pamtiti po prirodnim ljepotama njenih planina, ali i zbog historijskog i kulturnog naslijeđa, jer su se ovdje stoljećima preplitale razne kulture i religije. Zato sam ponosan da ću moći reći da sam učestvovao u dijelu obnove tog bogatog kulturnog naslijeđa.
Ovdje možete pogledati neke fotografije sa jučerašnjeg okupljanja u Jajcu:

2 komentara

Komentariši