Proslavljen rodjendan Kraljice

I ove godine smo u mojoj Rezidenciji u Sarajevu tradicionalno obilježili rođendan britanske kraljice Elizabete II. Rođendan kraljice je tradicionalni praznik koji se svakog juna obilježava u svim britanskim ambasadama širom svijeta, iako kraljica zapravo nije rođena u junu, već u aprilu. Ovo je jedna od prilika da se na jednom mjestu okupe svi Britanci koji žive u Sarajevu i u BiH, ali i prilika da sretnemo svoje domaćine, lokalne zvaničnike, bosanskohercegovačke prijatelje, i sve ostale sa kojima sarađujemo ili se družimo. Prijemi u čast rođendana kraljice su uvijek veseli prijemi, i trudimo se da se dobro družimo i zabavimo. Ovdje ne vodimo poslovne razgovore niti se bavimo politikom.

Ovaj put smo imali i jednu novinu: organizovali smo lutriju prilikom koje smo iz unaprijed pripremljene kutije izvlačili pozivnice naših gostiju. Dva sretna gosta dobili su primamljive nagrade: jedan je dobio besplatnu povratnu avionsku kartu za Edinburgh i tamošnji teatarski festival, te besplatne karte za predstavu ”Klasni neprijatelj” Harisa Pašovića, koja će se izvesti na Edinburgh festivalu. Drugi sretni gost dobio je besplatnu povratnu aviokartu do Londona.

Naravno, i ja sam održao govor. Ovdje vam u skraćenoj verziji prenosim šta sam sinoć rekao, a na dnu možete pogledati i fotografije sa prijema:

”Predsjednici, ministri, kolege, prijatelji,

želim vam dobrodošlicu u naš vrt da proslavimo 82. rođendan kraljice Elizabete II.

Molim vas, pridružite mi se u zdravici za Kraljicu. 

Ovo je naša četvrta i posljednja proslava kraljičinog rođendana. Pred odlazak idućeg mjeseca, ostalo je samo da kažemo hvala vam i doviđenja.

Hvala timu ambasade koji je organizirao ovu proslavu, hvala za uložene napore sve ove godine i za podršku tokom našeg boravka ovdje. Hvala Michaelu i svom osoblju Britanskog savjeta.

Hvala našim muzičarima. gajdašu kaplaru Neil McNaughton, vojnom orkestru oružanih snaga BiH, i Amiri i prijateljima.

Hvala i našim sponzorima. Pernod Ricard za svo odlično vino i žestoko piće, banjalučkoj pivari u britanskom vlasništvu za pivo i Red Ice-u za ostala pića.

Hvala vam svima što ste došli, i doviđenja svima.

Biće i tužno i teško otići.  Ovdje smo stekli doživotne prijatelje, mnogo naučili i uživali u ovom vrtu, gradu i ljepoj zemlji koja je puna potencijala. Lucy, Hazel, Kasia, Ali i ja zahvaljujemo svima koji su ove tri i po godine učinili posebnim za nas.

Imao sam privilegiju da predstavljam svoju zemlju ovdje i da vodim ambasadu ka ispunjenju naših ciljeva – razvojnih, komercijalnih, političkih, kulturnih, obrazovnih, vojnih, upravnih, konzularnih, viznih i ekonomskih.

Britanska ambasada će nastaviti da radi pod vođstvom moje zamjenice Victorije Harrison a zatim mog nasljednika Michaela Tathama u cilju preobrazbe BiH te pomoći ovoj zemlji da se pripremi za članstvo u EU i NATO-u.

Na mom sljedećem poslu kao direktor za EU pri Ministarstvu vanjskih poslova u Londonu, neću pratiti pitanja BiH detaljno kao ovdje.  Pa iako neće biti puno mjesta za ovu zemlju u mojoj dolazećoj pošti, za Bosnu i Hercegovinu će zauvjek postojati mjesto u mom i Alinom srcu.

A kako će proširenje EU biti jedno od pitanja na kojima ću raditi, nadam se da ću sve više i više raditi sa ovom zemljom zbog njenog napretka ka članstvu u EU.  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je bio dominantna tema tokom mog boravka ovdje, tako da je pravo vrijeme otići poslije njegovog potpisivanja.

Danas ne slavimo samo kraljičin rođendan. Pet dana nas dijeli od još jednog historijskog datuma. Šesnaesti juni je važan datum u kalendaru, početak nove faze puta od gdje smo sada do gdje želimo biti. Da, taj dan je moj četrdeseti rođendan! I da bi obilježili taj dan, desetine BiH i evropskih političara će se sastati u Luksemburgu na zabavi da nešto potpišu.  Mislim da će potpisati veliku čestitku za moj rođendan.

Vojni orkestar će sada intonirati dvije himne koje se neće čuti tokom evropskog fudbalskog prvenstva…”

 

4 komentara

Komentariši