Čestitam potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU

Drago mi je da je BiH danas potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Ipak, to
je tek početak, ne završetak puta. Kao što je u svom intervjuu za Dnevni Avaz rekao britanski ministar vanjskih poslova David Miliband, "BiH lideri trebaju se fokusirati na implementiranje reformi. BiH sada mora u potpunosti implementirati sve reforme neophodne da se
promoviraju interesi svih njenih građana – bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru ili ubjeđenja – kako bi se omogućila bliža integracija sa EU i NATO".
Ovo je od posebnog značaja za mlade, koji su pretpostavljam većinom na ovom blogu, jer približavanjem vaše zemlje EU otvara vam se sve više novih mogućnosti za školovanje, putovanja, i stručna usavršavanja.
I evropski zvaničnici pozvali su vlasti u BiH da provedu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što prije, kako bi BiH mogla aplicirati za status zemlje kandidata za članstvo u EU onda kada bude spremna. Znači, dosta posla je pred svima u BiH.
Međutim, kao što sam rekao i u svojoj izjavi za novinsku agenciju FENA, ovo današnje
potpisivanje pokazuje da teškim radom, u duhu kompromisa, i uz viziju bolje
budućnosti politički lideri ove zemlje mogu učiniti ono što je potrebno da svoju zemlju
približe članstvu u EU. Ja se nadam da će se oni odmah usmjeriti na implementaciju Sporazuma, kao neophodnog uslova prije nego zemlja može nastaviti svoj dalji napredak. Čestitam!

1 komentar

Komentariši