Analitičko izvještavanje: pravda i sigurnost u BiH

Večeras sam u sarajevskom restoranu “Avlija” prisustvovao dodjeli certifikata polaznicima obuke iz analitičkog izvještavanja za medije, koji je finansirala britanska vlada.

Ovaj projekat, pod nazivom “Analitičko izvještavanje: pravda i sigurnost u BiH”, proveo je Media Centar iz Sarajeva, a glavni trener bio je poznati BiH novinar Mehmed Halilović.

Drago mi je i zadovoljan sam kada vidim uspješno okončanje nekog od naših projekata. Posebno mi je to drago sada, uoči mog odlaska iz BiH, jer ću otići sa dobrim osjećajem da su naše aktivnosti za mog mandata uspješno privedene kraju.

Tema ovog treninga je također jako važna, jer sigurnost i pravda predstavljaju osnovne temelje svake stabilne i demokratski orijentirane države. A u tom cjelokupnom procesu ne smijemo zaboraviti javnost. Stanovništvo Bosne i Hercegovine je više nego zainteresirano za dešavanja u ovom sektoru, o napretku u reformama, kao i za informacije o najboljim načinima uključivanja u taj proces. Tu na scenu stupaju mediji, koji imaju odgovornost za adekvatno, transparentao i precizno izvještavanje o procesima reformi u sektoru pravde i sigurnosti.

Nadam se da će ovaj projekt doprinijeti da BiH javnost bude bolje informirana, i da će priče novinara, polaznika ove obuke naći svoj put do čitalaca.

2 komentara

Komentariši