“Na čaju sa britanskim ambasadorom…”

Ove sedmice smo u utorak imali posljednju od nekoliko radio emisija "Na čaju sa britanskim ambasadorom", koje smo realizirali u suradnji sa radijom Stari grad. Gosti su mi bili Michael Moore, director Britanskog savjeta u BiH, i Susanne Prahl-Landžo, direktorica Kids festivala.

Kids Festival je jedan veseli i edukativni događaj za djecu koji je britanska ambasada podržavala od samog početka… Ja sam uvijek našao neki način da se tom prilikom družim sa djecom i da se uključim u neku od aktivnosti, i o tome ste mogli pročitati i na ovom blogu, i pogledati fotografije sa ovogodišnjeg Kids festivala.

Britanski savjet je, pak, britanska vladina organizacija za obrazovanje i razvoj međunarodnih kulturnih odnosa. Britanski savjet je ovdje kako bi prezentirao britanski kvalitet, inovacije i kreativnost. Savjet je takođe jedan od glavnih kanala javne diplomatije Velike Britanije u BiH – jer omogućava kontakte Bosanaca i Hercegovaca sa Britancima.

Sa Susanne i sa Michaelom pričali smo o mladima, o njihovoj angažovanosti i uključenosti u društvene procese u BiH, o tome kako mlade učiniti aktivnijim, te kakva su njihova iskustva iz susreta i rada sa mladima u BiH.

Bila je to, kao i do sada, jedna zanimljiva i dobra emisija, i prijatno mi je biti u ulozi radio voditelja.

Nažalost, ja ubrzo odlazim iz BiH, tako da ne mogu nastaviti sa emisijom, ali želim iskoristiti ovu priliku da se javno zahvalim urednici radija Stari grad, Senki Kurt, na njenoj pomoći i podršci u realizaciji ove emisije. Zahvaljujem se i direktoru radija, Adnanu Osmanagiću.

Bilo je ovo vrlo zanimljivo iskustvo u pokušaju korištenja radija kao medija za direktnu komunikaciju i interakciju sa građanima. U svakoj emisiji dobivali smo interesantna pitanja, a vidim i po reakcijama na blogu da je emisija imala dobar prijem kod slušalaca.

Prije nego što sam bio domaćin/voditelj u ove tri emisije, nikada to ranije nisam radio, i uistinu sam uživao u ovom iskustvu i našao sam to vrlo korisnim.

Ja vjerujem da je za diplomate i za javne ličnosti važno da budu u stalnoj komunikaciji sa građanima, kao što ja pokušavam ovim blogom, a i radio emisija je dio tog pokušaja. Uglavnom, direktna komunikacija sa BiH građanima je nešto čega ću se uvijek sa zadovoljstvom sjećati kada odem na svoj novi posao u London .

 

2 komentara

Komentariši