Dan veterana…

Danas je Dan veterana britanske vojske, i tim povodom sam zajedno sa pukovnikom Rogerom Batho, vojnim atašeom Velike Britanije u BiH, u svojoj Rezidenciji organizovao prijem za britansku zajednicu i britanske veterane koji žive u BiH, te predstavnike Oružanih snaga BiH, i diplomatski kor.

Ovaj dan nije poput Dana sjećanja, koji je komemoracija za poginule vojnike. Današnji dan, koji se obilježava širom Britanije, iskazivanje je počasti svima onima koji su služili u britanskoj vojsci, ali takođe i prilika da upoznamo javnost sa pitanjima koja se tiču veterana. Premijer Gordon Brown jučer je organizovao prijem povodom Dana veterana i tom prilikom je rekao:

"Kao premijeru, naši vojnici u Iraku i Afganistanu uvijek su mi u mislima. Uvijek sam svjestan da oni svaki dan rizikuju svoje živote kako bi u opasnim okolnostima služili svojoj zemlji, daleko od svojih domova i od svojih voljenih. Nažalost izgubili smo jedanaest ljudi u Afganistanu u protekle dvije sedmice i hrabrost i posvećenost naših vojnika su u mislima svih nas širom zemlje. Tokom proteklih par dana svi mi smo zastali i zamislili se o velikoj ličnoj hrabrosti naših oružanih snaga: o njihovoj disciplini i osjećaju dužnosti, njihovoj lojalnosti prema drugovima, i njihovoj odlučnosti da zaštite nevine. To su najbolji od onih britanskih kvaliteta koje smo tokom godina počeli povezivati sa našim oružanim snagama. Na Dan veterana mi kao nacija obilježavamo službu i žrtvu svih naših veterana, iz svih decenija, i odajemo počast njihovoj službi i doprinosu društvu. Širom Britanije, čime god da se bavimo u životu, trebali bi zastati kako bi ih se sjetili – starih i mladih, muškaraca i žena, svih koji su bili spremni da ustanu za Britaniju i naše ideale i vrijednosti širom svijeta. Obećajmo da kao nacija nikada nećemo zaboraviti ono što su oni učinili".

2 komentara

 1. Vasa Ekselencijo, Ambasadore

  Da li postoji mogucnost da vi izvrsite pritisak na vlasti u BiH da uvedu doplatu na preskupe lijekove?

  Nedavno sam dobio informaciju da oboljeli od multiple sclerosis u Sarajevu placaju 3000KM lijekove, na prosjecnoj plati ispod 1000KM. I dok se BiH politicari zabavljaju pricajuci o fudbalu, fudbalu i samo fudbalu, http://zeljkokomsic.blogger.ba/arhiva/2008/06/27/1640815
  http://zeljkokomsic.blogger.ba/arhiva/2008/05/30/1580862, dotle su djevojke oboljele od MS-a osudjene na dugu, bolnu i iscrpljujucu smrt. Da li je moguce da se fondovi namjenjeni rekonstrukciji PBS-a, koji je to svi znamo, promasen projekt, osudjen na ponavljanje iste greske iz godine u godinu, ja sam bio prisutan kada se formirao tadasnji TVIN (tv independent network) i mogu vam reci da je svaki slican projekt samo tu da uzme pare strancima, bude preusmjeren na sufinansiranje preskupih lijekova za gradjane BiH? Iskreno, od PBS BiH niko i nikada nece vidjeti korist, a od interferon beta za manje od 3000KM mjesecno, ja znam jednu djevojku koja hoce.

  Znam da ovo sto vas pitam ne spada u vas svakodnevni posao. Vi ste samo sluzbenik UK u BiH, vasi ciljevi su interesi UK u BiH, ali vasa rijec nosi tezinu. Mozda ce vasu rijec nas fudbalom obuzeti clan predsjednistva http://zeljkokomsic.blogger.ba/ cuti, jer nas sigurno ne cuje.

  Srdacno

Komentariši