Uloga novih medija u demokratiji

Jučer je u zgradi BiH Parlamenta u Sarajevu održana dvosatna debata u organizaciji Britanskog savjeta na kojoj je raspravljano o ulozi novih medija (Interneta, posebice You Tube-a, My Spacea, bloga, foruma itd) u oblikovanju novih vidova komuniciranja političara s javnošću. Ovi mediji omogućavaju direktniji kontakt, stvarno dvosmjerno komuniciranje i predstavljaju neograničeni arhiv svih “istupa” javnih ličnosti zabilježenih i interpretiranih okom javnosti. Čak je tom prilikom spomenut i ovaj blog koji vodim ovdje.

Uvodni govor o demokraciji zasnovanoj na dijalogu i ulozi Interneta u ostvarivanju iste održao je vodeći britanski istraživač iz oblasti političkih komunikacija i profesor univerziteta u Leedsu, Stephen Coleman, nakon čega je istraživač online medija, profesorica Jelenka Voćkić-Avdagić izložila rezultate istraživanja kolega s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu o stanju političke javnosti BiH u virtuelnom svijetu.

Uslijedila je debata parlamantarnih zastupnika, predstavnika medija, studenata i građana, tokom koje je zaključeno da nove tehnologije predstavljaju veliki potencijal u razvoju nove demokratije.

Ja sam isti dan uveče održao prijem za učesnike ove konferencije u svojoj Rezidenciji. Ova tema mi je, kao blogeru, vrlo zanimljiva, i mislim da je inače važno razvijati komunikaciju političara sa javnošću, i obratno, posebno u savremenom svijetu informacijskih tehnologija koje se sve brže razvijaju. Svaki građanin tako može postati izvještač i komentator, pružajući političarima šansu da dođu do nedvosmislene informacije o njihovoj ulozi i imidžu na javnoj sceni.

Ja sam uživao pišući ovaj blog (uskoro odlazim iz BiH) i srdačno pozivam sve one koji imaju šta da kažu da oprobaju pisati blog, i komunicirati sa širom javnošću.

1 komentar

Komentariši